NEMANJA NEŠIĆ – “Na istom putu”

    
Share Button

(Asocijacija gitarista Vojvodine/ Kreativni centar Vigvam) 2022.
CD/digital
Chanson/pop – SERBIA

Nismo dugo čekali na novi album kantautora Nemanje Nešića. Nakon godinu dana od izlaska prethodnog “Valovi”…nedavno je ovaj kreativni interpretator, ali i izvođač koji piše muziku na stihove književnika, objavio izdanje naziva “Na istom putu”, sa 14 songova za koje  je on sam uradio tekstove, muziku , aranžmane.

 

 

Aktuelni album se može naći i kao CD i u digitalnoj formi, a muzika je snimana u Nešićevom autorskom studiju tokom 2021-e godine. On je i producent materijala, dok je mastering urađen u renomiranom novosadskom studiju “Do-re-mi”.
“Na istom putu”, sada već uveliko promoviše Nešića kao iskusnog znalca onih tema i formi iza kojih stoji. On je šansonjer koji je oslonjen na školu, rekli bi zagrebačke, kontinentalne šansone, i “prsti” Zvonka Špišića, Hrvoja Hegedušića i Arsena Dedića su na neki  intimno specifičan način upleteni kroz muziku koju Nemanja izvodi. Međutim, pomenuto iskustvo koje je postepeno sticao, ovde izlazi na vrlo sjajnu čistinu, definišući ga i kao vrlo autohtonog i emotivnog tekstopisca, ali i interpretatora koji vrlo sofisticirano barata melodijom. Pop forma je ovde pored šansonjerskog potpisa takođe prisutna, ali novosađanin sve vreme uspešno slušaoca dovodi u takvo stanje da njegovu poruku jednostavno moraju saslušati  i izanalizirati, postepeno bivajući upleteni u sferu zavisnosti, da ponuđeni materijal i pesme, iznova i iznova “vrte” u svojim glavama.

 

 

 

“Na istom putu” sadrži nekoliko pesama, koje će vremenom zasigurno postati deo njegovog neizostavnog koncertnog programa,( ako eventualno to nisu od ranije), a svojim kvalitetom i specifičnim emotivnim pristupom zaslužuju da budu pomenute, i da na njih posebno obratite pažnju. “Opet sleću pahulje”, “Devojčica sa ružom”, “Kišni dan”, “Okolo dišu breze”, su songovi koji zavređuju rekao bih posebnu pažnju i možda nekakav budući evergreen status, ali da li će to tako i biti i da li će se i ostvariti, zavisi od mnogo faktora. Bez obzira na istaknute moje lične favorite, album je kao celina snažan, pun za ovo vreme jasnih , ali diskretno rečenih poruka i dobre muzike, koja zaslužuje da bude otkrivena i kod one publike na Ex-Yu prostorima, koja je do sada o radu Nemanje Nešića bila malo ili nimalo informisana.
Hteo bih da dodam da pristup pesmama, kreiranim stihovima, kao i priređenom pastichu, u ovom i ovakvom vremenu u kojem živimo, radimo i većina nas se bori za opstanak, motorika, tajming te poruke koje Nešić distribuira mogu biti “nejasne”, “nove”, “drugačije”, od mnogo čega što se danas sluša, i što novije generacije prihvataju, ali ne sumnjam da će muzika koju kreira ostati i za neka dolazeća vremena, a da će se njegova karijera  kretati možda sporo, ali ako sve bude u redu –  samo uzlaznom putanjom.

 

nemanja76.bandcamp.com/album/na-istom-putu