DŽA ILI BU – “Jasno i glasno”

    
Share Button

(Fabrika) 2022.
CD/digital
Rock/alter rock/punk – SERBIA

Beogradski doajeni nakon diskografske pauze od 6 godina, novim albumom pokazuju kako su dobro raspoloženi, spremni na borbu sa aktuelnim dešavanjima i suočavanjima, ostajući na svom proverenom terenu i u svom svetu gde se najbolje osećaju, i gde ne dozvoljavaju da im se iko ili išta približi,  i umeša u koncept kojeg su  postavili i osmislili.

 

 

 

Inače, “Jasno i glasno” je trebao biti objavljen pre dve godine, ali zbog dobro poznatih pseudo političkih i tkzv. pandemijskih dešavanja, okolnosti nisu omogućavale da se Sabljarovi i stavovi benda, koji su postavljeni na aktuelnom izdanju tada čuju.
“Jasno i glasno” po mom ličnom mišljenju i uverenju je sigurno jedno od ubedljivijih ostvarenja kojeg su Dža Ili Bu tokom karijere iznedrili. Jasni i beskompromisni stavovi, osuda svih mogućih socio-političkih negativnih dešavanja, osuda ovdašnje životne realnosti, pa čak i posmatranje na događaje koji su oko nas, a čiji krajnji ishod je još uvek nedovoljno poznat, čak i tu Sabljar i bend poručuju kakvo je njihovo viđenje, sagledavanje i “sudbina”…. onoga što sledi, i što nam svima ( pri čemu mislim na većinu svetske populacije ) sleduje.  Takođe Sabljar ukazuje da je istina  samo jedna i jedina, i da isključivo ona oslobađa i da tim putem bismo koliko je moguće, a da smo svesni, trebali kretati. Tekstualno, a i što se same poruke tiče, “Jasno i glasno ” je kompleksno izdanje, dok muzički bend svira kao što i sam naziv naglašava, glasno i sirovo ( mada produkcijski dovoljno savremeno),  rifovi su tvrdi i beskompromisni, istina kombinovani na način gde Mitina gitara ulazi u “teren” Vladanove, i gde kroz nesvakidašnji pristup, oštrina gitarskih suočavanja konstantno prati intenzitet Sabljarovog vokalnog besedovanja.
Dža Ili Bu su  jedan od retkih ovdašnjih sastava etabliranih tokom 90-tih, iako je njihova karijera krenula nekoliko godina ranije, koji svo vreme radi, svira, razmišlja i deluje na tržišni način, ne pristajući da “padne” pod zastavu onih sastava koji  koncertriraju i rade pod plaštom vladinih ili nevladinih organizacija. Dža Ili Bu takođe puno nastupaju u   brojnim mestima i gradovima nekadašnje Jugoslavije. Tokom godina, oni se nisu menjali, samo su se razvijali, iako budimo iskreni veliki deo publike, naročito one novijih generacija, nije bio spreman da se suoči sa porukom benda. No, to je realnost, ne samo u ovoj sredini.
“Jasno i glasno” je vrlo jak album, snažnih poruka i ubedljivog muziciranja. Beskompromisno i u glavu! Samo tako.

 

facebook.com/dzailibu.band