DRAM – “Previše svega”

    
Share Button

(PGP RTS) 2022.
CD/digital
Synth pop / pop / pop rock – SERBIA

 

Beogradski sastav Dram je svoju storiju pokrenuo 2017-e godine, da bi 2019-e objavili debitantski album naziva ” Nećemo promeniti svet”, za istog izdavača – “PGP RTS”, kao i što je slučaj sa aktuelnim materijalom.

 

 

Iako im je debitantski album bio više stilski orijentisan ka pop/rock idiomima, a manje electro tendencijama, aktuelno ostvarenje na kojem se našlo 12 pesama, mnogo, mnogo više naginje ka synth pop pristupu, koji apsolutno dominira nad “klasičnijim” pop uplivima i znatno umanjenijim rock iskoracima. Tinejdžerski orijentisani tekstovi, blago depresivne asocijacije, muško-ženski odnosi, predstavljaju teme iza kojih ova ekipa stoji. Ono što vredi istaći i što je takođe primetno je da Dram imaju generacijsko, nazovimo to,  fan sledbeništvo, i publiku koja ih prati. To je za svaku pohvalu i na ovim prostorima prilično  je retka pojava.

 

 

“Previše svega” aktuelno izdanje, koje je tehnički profesionalno urađeno i odrađeno, muzičko-stilski asocira na evropsku varijantu synth pop revivala, koji se odigrao pre nekih 10-15 godina. Opet ističem, u dobroj meri na ovom albumu  sve zvuči prilično drugačije nego što je to bio slučaj sa prethodnim izdanjem. Sa druge strane, pesme Drama su melodične i slušljive i u potpunosti orijentisane i “upućene” ka ukusu lepšeg pola. No, ne mora samo lepši pol da bude naklonjen njihovim stihovima i rimama, što uostalom i muškarci ne bi prihvatali ono što im u muzičkom smislu Dram nude.
“Previše svega” pokazuje tendenciju da sastav ima u planu da nastavi da radi na svoj način. Činjenica  da generacije, po godinama bliske članovima sastava nalaze dosta toga intersantnog u njihovoj pojavi i muzici, predstavlja realnost, a takođe je i tačno da ovakva izražajna forma teško može zaintersovati stariju populaciju, pa i onu koja je tokom 80-tih godina prošlog veka kroz electro formu i electro pop pratila ondašnje tada nove heroje, odnosno heroine.

 

rts.rs/page/rts/sr/pgp.html

 

facebook.com/grupadram