EKV – “Unplugged Skopje 1992”

    
Share Button

(Universal Music Serbia) 2022.
Digital
Rock/ post new wave/psychedelic/various genres – SERBIA

Na zadovoljstvo velikog broja fanova širom Ex-Yu prostora, nedavno se u digitalnoj formi na tržištu i streaming servisima/portalima pojavio koncertni/akustični album EKV-a – “Unplugged Skopje 1992”, a za koji mesec očekuje se i vinylno izdanje. EKV su na turneji u Makedoniji promovisali album “Dum Dum”, ali se ukazala iznenadna prilika da u “Studiju M1” Makedonske TV snime za potrebe radija u unplugged varijanti materijal, koji je prenošen “uživo”.

 

 

 

Tako su kroz 47 minuta muzike, prethodno ne pripremajući se za jedan takav događaj, “spontano” i na svoj način izveli performans, koji je na kraju dostupan javnosti na uvid, nakon evo 30 godina, od realizacije.
Sa Milanom i Magi u postavi su bili Ćima na basu kao i Marko Milivojević za bubnjevima. Ćima je remasterizovao materijal, a svi instrumenti, Milanov glas, način na koji je sastav aranžmanski obradio materijal, sve se tehnički savršeno poklopilo i  Ćima odnosi velike zasluge za pomenuti vrlo kvalitetno odrađeni deo posla.
EKV je uz Haustor bio jedan od onih sastava koji su na svojim koncertnim nastupima često menjali aranžmanske forme kompozicija koje bi interpretirali,a takođe i listu songova koje bi izvodili. Kada slušate EKV  u ovakvoj akustičnoj varijanti, deluje vam kako sve teče glatko, jasno i jednostavno, a tako nešto mogu da prirede samo oni akteri koji su svoju muziku izživeli u sebi, izbacili iz sebe, nosili i nose u sebi, i na kraju je prenose publici,koja kada stvari ovako funkcionišu, može samo da uživa.
Milanov glas je kristalno čist, takođe i zvuk gitare, a “filovanje” Maginih klavijatura i Ćiminog basa, bilo je na ovom nastupu vrlo intuitivno, ubedljivo i bend je delovao skladno, harmonski jasno, izvođački inspirativno. “Karavan”, “Glad”, Dolce Vita”, po mom mišljenju predstavljali su bisere jednog ovakvog nastupa, mada je sam materijal i  na kraju kompletno izdanje predstavljali su i predstavljaju koherentnu celinu i timski sklad.
Evo i spiska pesama koje je bend izvodio, a našle su se na izdanju :

1. Kao da je bilo nekad
2. Siguran
3. Dolce vita
4. Ti si sav moj bol
5. Karavan
6. Oči boje meda
7. Idemo
8. Glad
9. Zabranjujem
10. Ljudi iz gradova

Urađen je i lyric spot za pesmu “Ti si sav moj bol”, u produkciji “Zadužbine Milana Mladenovića”, a omot/cover albuma dizajnirao je Relja Bikić.
Saga o beogradskom sastavu se nastavlja, pretpostavljam da će biti još ovakvih “live” i sličnih izdanja, znam da postoje koncertni snimci, i da neće biti nekih suvišnih prepreka oko tradicionalnih problema upućenih na večnu adresu tkzv. autorskih prava ili onima koji tvrde da ta i takva oko ovog sastava autorska prava poseduju i njima pripadaju. No, to je neka druga tema i o njoj nekom drugom prilikom. Dotle, poslušajte ovaj album, znam da svi vi koji volite EKV  ovo izdanje i snimke ,nećete  “propustiti” kroz playere, PC-e, “šake”, gramofone  –  samo jednom.

 

milanmladenovic.com

 

universalmusic.rs