JOVAN PAVLOVIC – “Life On Accordion”

   1
Share Button

(VIR) 2022.
CD/digital
World music/jazz/folk/various genres – SERBIA

Jovan Pavlović je tokom poslednjih nekoliko godina pridobio veliku pažnju internacionalnih pratilaca ne samo tkzv. world music tendencija, već i onih koji “istražuju” nove vrednosti/mogućnosti/izazove koje nudi harmonika kao instrument, A Jovan Pavlović je sigurno jedna od onih figura na internacionalnoj nazvaćemo to sceni, koja svojim delovanjem, načinom sviračke interpretacije, autorsko-aranžerskim izazovima, daje nešto novo, drugačije, bogatije, oplemenjenije.

 

 

Pošto već duži vremenski period živi i radi u Norveškoj, sarađuje sa brojnim njihovim muzičarima/sastavima/orkestrima iz razno-raznih žanrovsko/stilskih sfera, tamošnja, a kako vidim i svetska javnost ga “prisvajaju” kao norveškog umetnika. Ipak, biću dovoljno merodavan da ga u tekstu prisvojim kao našeg muzičara, osobe sa ovih prostora, koji itekako tradiciju i zvuk ne samo srpskog već i balkanskog podneblja, vrlo autoritativno i autentično “provlači” kroz svoja sviračka rešenja.
Pavlović je izuzetan majstor svog instrumenta, a njegov pristup predstavlja svojevrsno suočavanje ili ako hoćete eksperiment, gde različite izražajne forme se stapaju u autentičan  stilski izraz, autentičnu poruku, kroz muziciranje, koje je ne teško, nego je gotovo nemoguće kopirati . Pavlović podjednako svira glavom i prstima, a njegovo muzičko poznavanje zavređuje svaki respekt. Kompozicije koje izvodi sadrže elemente world muzika, jazza/etno varijanti, takođe puno drugih izražajnih upliva, a sa rockom ga “sjedinjuje” energija i način na koji tretira ritmičku formu u temama koje interpretira. “Na albumu “Life On Accordion”, na kojem se nalazi 11 numera, među kojima i Police classic “Every Breath You Take”  i za čije idejno rešenje omota/covera je zaslužna Jelena Petošević, a ja je moram pohvaliti jer je taj deo posla uradila na zaista originalan način, Pavlović nas vodi kroz neki njegov svet, ili neki njegov filmično/režijsko/scenaristički put, gde nas na svakom “ćošku” čekaju zvučna i sviračka iznenađenja. I to od čestih promena tempa/ritmova do promena raspoloženja. Sve u svemu konstantno je prisutno jedno balansiranje različitih autorovih emotivnih stanja i raspoloženja, ali on vam jednostavno ne dozvoljava da zastanete, jer iza ugla već sledi neka drugačija sviračko/idejna zamka.

 

 

“Life On Accordion” je album kojeg je Pavlović takođe i producirao, a uostalom ko bi to bolje od njega samog uradio, i izdanje gde  ćete svakim novim preslušavanjem otkriti nešto što niste “čuli” i “znali” tokom prethodnog puštanja na vašem uređaju, pa makar bilo to i najćešće  sredstvo poslednjih godina – kompjuter.. Gospodin Pavlović je autor koji svojim radom donosi nešto novo, tretiranjem harmonike kao vodećeg instrumenta takođe otkriva i nudi neka nova viđenja, i realno je očekivati da i njegovi budući radovi budu takođe inovativni, intersantni, uzbudljivi i autentični.

 

 

Jovan Pavlović foto credit : Helge Andreas Norbakken

 

 

jovanpavlovic.com