MAJAMISTY TRIO – “Wind Rose”

    
Share Button

(Mistyland) 2022.
CD/digital
Contemporary jazz – SERBIA

Jedan od onih jazz sastava koji su skrenuli pažnju internacionalne javnosti svojim delovanjem i realizovanim albumima je i Majamisty Trio. Takođe, njihova  bar za sada traženost, dosadašnja priznanja, prisutnost je izraženija van domaće teritorije, i ne tako mali broj respektabilnih internacionalnih magazina/webzina piše, informiše ali i sa rečima punim hvale se odnosi prema muzici koju izvode pijanistkinja Maja Alvanović i njen trio. Postavu još čine kontrabasista Ervin Malina i bubnjar Lav Kovač.

 

 

Majamisty Trio su za svoj prethodni album “Organic” dobili značajna priznanja u svetu, a nedavno su snimili i objavili svoje četvrto po redu izdanje naziva “Wind Rose”, na kojem se kao gosti pojavljuju : Aneta George kao vokalistkinja čija je interpretacija prisutna na 4 numere, te klarinetista. Ulrich Drechsler. Na albumu se našlo 8 numera,  4 su autorsko delo Maje Alvanović, jedna numera njenog oca Blaže Alvanovića, po jednu potpisuju Ervin Malina i Aneta George, a song “With Or Without You” je poznato ostvarenje sastava U2.

 

 

 

 

Majmisty Trio pristup, način razmišljanja,kao i generalno  tretiranje samih kompozicija možemo nazvati kao modernu varijantu contemporary jazza, gde se prepliću brojne nesvakidašnje i rekao bih nestandardne ideje i aranžmanska rešenja, koja uključuju i različita “raspoloženja” u izvođačkom smislu, aktera ove priče. Određene komparacije sežu do metoda postavki i realizacija  Bill Evansa i Eric Satia, ali dodao bih takođe i psihologije izvođača sa renomirane nemačke etikete “ECM”, u nekoj manjoj formi ali ipak na određeni način primetne. Aranžmanski sklopovi, ” sudari” neobične harmonske “komunikacije”, i jedna naoko mirna atmosfera, koja nagoni na razmišljanje i analizu, predstavljaju načine na koji se Majin sastav odnosi prema ne bih rekao samo jazz, već generalno širem muzičkom nasleđu. Akteri grupe i jedne ovakve priče su naslušani muzike i što je još važnije svakog trenutka, nakon bilo kog  odsviranog takta ili interpretirane fraze, postavljeni koncept veoma mudro drže pod kontrolom, ne prepuštajući ni najmanji detalj slučaju. Ili kako bi to rekli na lepši način, ovde nema suvišnih tonova, ili zalutalih fraza.
Za snimanje ovog sjajnog albuma bio je zadužen Dimitrije Jakovljević, a radio je i miks i mastering u studiu “Muzička” u Novom Sadu.
“Wind Rose” već uveliko osvaja internacionalne teritorije i publiku, vreme je da koliko je to moguće s obzirom na žanrovsku formu,  da se na Majamisty Trio  ozbiljno ( sem u standardno obaveštenim jazz krugovima ) obrati pažnja na ovdašnjim prostorima.

 

Fotografija grupe : Olja Radmanović

 

facebook.com/majamistytrio

 

majamistytrio.bandcamp.com/album/wind-rose