DIVANHANA – “Zavrzlama”

    
Share Button

(Multimedia Music) 2022.
CD/digital
World music/traditional/folk/Balkan music – BOSNIA & HERZEGOWINA

Divanhana je sarajevski sastav sa velikim iskustvom, objavljenim materijalima i internacionalnom karijerom. Poput sada već brojnih aktova/izvođača,  i oni su na terenu jedne kombinacije world music idioma, kojeg kombinuju sa tradicionalnom muzikom, Balkan folk elementima, sevdahom i sličnim stilskim varijantama.

 

 

 

Divanhana svojim songovima kako autorskim, tako i onim  koje obrađuju pristupaju ozbiljno, predano, pokušavajući da realizuju neko svoje viđenje i daju određenu drugačiju dimenziju od one bazične. U tome uglavnom uspevaju, iako se mora priznati da malo više originalnosti u svemu onome što rade i načinu samog pristupa, im ne bi škodilo. U postavi imaju vrsne instrumentaliste, a kada im sviraju i gosti na izdanjima, i oni svoj posao odrađuju i obrađuju na maksimalno i visoko profesionalan način. Kada više odstupaju od bazičnih verzija, tu mislim prevashodno kad interpretiraju tradicionale, i kada stilski “koketiraju” sa drugim izražajnim formama, a aranžmane obogaćuju uplivima recimo džeziranijih varijanti, onda su po mom mišljenju ubedljiviji, raznovrsniji, intersantniji.

 

 

 

“Zavrzlama” jeste album za nekakav oblik relaksacije, oslanjanja na korene, koji je uz to urađen na savremen način. Kada su ovakve žanrovske forme u igri, moram priznati da nisu toliko sastav po mom ukusu, ali im se ne može odbaciti iskrenost i uverljivost u samu izražajnu  poruku iza koje stoje.

 

multimedia-music.com