ŽARKO PETROVIĆ – “Sve moje jeseni….”

    
Share Button

(PGP RTS) 2021.
CD/digital
Pop/ chanson/ vocal jazz – SERBIA

 

 

 

Kompozitor, aranžer, pesnik – Žarko Petrović imao je značajnu ulogu u kulturološkom životu Srbije i nekadašnje Jugoslavije.
Rođen je 1932-e godine u Užicu, a preminuo 2018-e. Ogroman broj starije populacije pamti ga po nezaboravnom hitu- šansonjerskom klasiku – “Sve moje jeseni su tužne”, kojeg su interpretirali brojni izvođači, a takođe je ovaj song prepevan na više od 30 jezika.

 

 

Tri kompilacijska LP izdanja su se pojavila tokom njegovog života, a 2003-e godine “PGP RTS” je realizovao CD naziva “Nostalgija”. Komponovao je šansone, romanse, starogradske pesme, napisao/kreirao preko 600 aranžmana, prikupljao je materijale, pesme ratnika Solunskih boraca, a izdao je i niz autorskih knjiga sa svojim pesmama i tekstovima.
Nedavno se u izdanju ” PGP RTS” -a,  pojavilo izdanje naziva “Sve moje jeseni…”, koje zapravo predstavlja novo viđenje i izgled pesama koje je ovaj autor tokom godina napisao. Naime 8 pesama koje pevaju : Željko Vasić, Tanja Banjanin, Nevena Reljin, Aleksandra Bijelić Aleksijević, Irena Blagojević Perišić, Filip Žmaher, Ognjen Radivojević i Ivan Jeftović, kreirane su u novom aranžmanskom ruhu, a izvođači su se trudili da svojim načinom interpretacije ponude nešto drugačije /savremenije verzije od originalnih. Značajna uloga pripala je klavijaturisti i aranžeru Ivanu Aleksijeviću, koji je itekako doprineo osavremenjivanju priređenih kompozicija, kao i sastavu koji je pratio izvođače i koji je iskusno i velemajstorski osetio psihologiju samih songova, kao i emotivnost kako autorskih radova Žarka Petrovića, tako i samih pevača.
Album je veoma prijatan za slušanje, naročito u večernjim satima, i hteo bih da dodam da se stiče utisak i to ne bez razloga, da ovde brojne prisutne kompozicije u ovakvim verzijama zvuče da ne kažem bolje, ali intersantnije od originalnih verzija.
Željko Vasić je na svoj način vrlo ubedljivo otpevao najpoznatiji song “Sve moje jeseni su tužne”, što važi i za Ognjena Radivojevića, koji je drugi najpoznatiji song “Serenada Beogradu” izveo  svojim promuklo/baršunastim vokalnim načinom, ali sa puno dodatih emotivnih detalja. Tanja Banjanin je iskusno vokalno  “promenila” song “Volela sam tebe volela”, pokazujući da je glasovno i dalje u velikoj formi. Nepravedno bi bilo ne spomenuti i interpretacije Nevene Reljin, Irene Blagojević Perišić, Ivana Jeftovića, koji je otpevao “U decembru ljubavi” sa funky ritmom i “crnim” feelingom, kao i još jednog povratnika Filipa Žmahera. Pesmu “Zbogom” koju je otpevala Aleksandra Bijelić Aleksijević takođe je vokalno izmenjenija,  te jednako ubedljiva i potvrđuje interpretatorske kvalitete pomenute solistkinje.
Da ponovim još jednom, aranžmani Ivana Aleksijevića predstavljaju pravi pogodak, za slušaoca užitak i njegova uloga na ovom izdanju je i više nego značajna.
“Sve moje jeseni…” pored podsećanja na lik i neprolazno  delo Žarka Petrovića, je po meni neočekivano kvalitetno izdanje, bez obzira da li su vam ili nisu bliski postulati pop/šansonjerskih i vocal jazz tendencija.

 

rts.rs/page/rts/sr/pgp.html