VLADA & BAJKA – “Hodač po žici”

    
Share Button

(PGP RTS) 2021.
CD/digital
Pop/rock/acoustic – SERBIA

 

Doajeni i pioniri ovdašnje akustičarske muzike iz davnih 70-tih godina, Vlada i Bajka, krajem odlazeće 2021-e godine, objavili su možemo to tako nazvati povratnički album, kojeg su naslovili “Hodač po žici”. To je inače, ako računamo i kasetno izdanje limitiranog tiraža iz 1995-e godine – Vlada i Bajka i Sedam Velićanstvenih, naziva” Moj Beograd”, njihovo tek treće full-length izdanje, tokom karijere koja traje pola veka.

 

 

 

Zemunski tandem je tokom godina objavio i  3 singla, kao i jedno EP izdanje, održao primereni broj koncerata, javnih nastupa, imao karijeru koja je ostavila traga, ali i ne baš kontinuirani tok delovanja, najviše zbog  obaveza aktera, ali i drugih ne mora biti samo   muzičkih i profesionalnih “dužnosti”.
Vlada i Bajka su tokom pomenutih 70-tih godina imali značajno mesto u ovdašnjoj priči oko akustičarske muzike i scene, 1994-e su ponovo skrenuli pažnju javnosti objavljivanjem albuma “Ja nisam ja”,. kao i velikim uspešnim koncertom u beogradskom   “Sava Centru”.

 

 

 

Novi album, realizovan je i snimljen sa ekipom iskusnih profesionalaca, od kojih naročito treba istaći uloge Dude Bezuhe kao gitariste i aranžera,  i Zorana Radetića, klavijaturiste i aranžera.  Vlada Marković je bio zaslužan za produkciju najvećeg broja pesama,  Duda Bezuha je producirao četiri od kojih jednu zajedno sa Vladom, a Zoran Radetić dve.
“Hodač po žici”kroz 11 priređenih songova pokazuje da je urađen izuzetan napor, da kroz novi materijal zemunski dvojac iz “sebe” izvuče maksimum kreativnosti, kao i uvek puno emocija, uz dodatak bogatih harmonskih i vokalnih sklopova.
Sama muzika predstavlja svojevrsnu  ujedinjenost svih onih atributa i izražajnih komponenti koje su tokom godina karakterisale Vladu i Bajku.
Materijal je ujednačen, slušljiv, sa jednim izraženim pogledom na prošle dane, rekao bih emotivno/setnim pogledom na period kada su akteri bili mlađi, a budućnost izglednija i optimističnija. No, sam album ne treba gledati kao nekakvo retro izdanje, već na materijal kojeg su kreirali iskusni muzičari, koji su svesni današnje realnosti, kao i svih onih okolnosti koje ih okružuju i okupiraju.
“Hodač po žici” će više voleti dame, kao i oni kojima romantika u srcima nije izbledela. Vlada i Bajka sa druge strane imaju album, sa kojim mogu biti sasvim zadovoljni.

 

facebook.com/vladaibajkaband

 

rts.rs/page/rts/sr/pgp/news/1211/izdanja.html