DUDA BEZUHA – “Unusual Blues”

    
Share Button

(Vertical Jazz) 2022.
CD
Jazz/fusion/blues – SERBIA

Gitarista Dušan Duda Bezuha doajen je i veteran ovdašnjih muzičkih prostora. Njegova karijera kontinuirano traje decenijama, a početke možemo naći u radu sa sastavom Tilt još tokom 70-tih godina prošlog veka.

 

 

 

Duda je prevashodno svoju ogromnu reputaciju stekao kao izuzetan gitarista, ponajviše studijski svirač, takođe producent i aranžer, ali i osoba koja je svoje instrumentalističke usluge pozajmljivao mnogima, a lično je muzicirao na brojnim   što albumskim izdanjima, što pojedinačnim snimcima.
Poslednjih dekada predvodi blues sastav Zonu B. za kojeg moram biti iskren, ne spada u moje omiljene aktove kada je ovaj žanr u pitanju, ali Dudina neprikosnovena uloga gitariste, autora, tek je jednim svojim delom ostvarena u pomenutom bendu.

 

 

 

 

Ogromno iskustvo, ogromno znanje, izvođačka šarenolikost, sofisticiranost, tehnička superiornost, možda manjak energije, ali sve ostalo tokom godina pokazivalo je i pokazuje vrhunske kvalitete ovog muzičara.
Nedavno realizovan  solo album naziva “Unusual Blues”, sadrži 13 instrumentalnih tema, koje su sve  njegovo delo,a Duda je takođe  zaslužan za aranžmane, produkciju, miskovanje, kao i mastering. Ekipa etabliranih muzičara gostovala je na albumu i dala značajan doprinos priređenom soundu postavljenih tema, a svojim prisustvom trag su ostavili : saxofonista Max Kochetov, pijanista Ivan Aleksijević, Vasil Hadžimanov, bubnjar Petar Radmilović, Pera Joe, basista Ivan Krnić, klavijaturista Srboljub Mladenović, kao i Mirko Tomić koji je svirao dobro gitaru u numeri koja zatvara izdanje “Small Talk”.
“Unusual Blues” je zapravo album na kojem više preovlađuju jazz i fusion elementi, manje blues,  koji su odsvirani, odnosno njihov veći broj u jednoj laid-back atmosferi, ali gde sama virtuznost, kao i kreativni senzibilitet muzičara doprinosi  da  su teme  slušljive, kvalitetne, višeslojne, koloritne i na kraju krajeva toliko ubedljive, da vam je jasno da pred sobom imate izdanje koje je urađeno i snimljeno za one iskrene muzičke zaljubljenike, ali i poznavaoce  pravih vrednosti.
“Unusual Blues”je drugačije izdanje od recimo “Kao ja” albuma objavljenog 2006-e za “PGP RTS”, ali je evidentno da se beogradski gitarista ovom prilikom i kao autor istakao u što je moguće ubedljivijem svetlu. Dodao bih još  da je za dizajn bio zadužen Luka Bezuha, legendarni Wood radio je fotografije, a izvršni producent , bio je i glavni urednik izdavačke kuće “Vertical Jazz”, inače nosioca izdanja – Milorad Dača Stojaković.

 

verticaljazz.net