OSMI PUTNIK – “Rock’n’roll se kući vratio”

   1
Share Button

(Croatia Records) 2021.
CD/digital
Hard rock – CROATIA

 

“Rock’n’roll se kući vratio” je naziv stare  pesme i novog albuma splitskog sastava Osmi Putnik. Sem možda u slučaju samog Splita i tamošnje javnosti, pretpostavljam da je za ostatak Hrvatske, kao i prostora Ex-Yu, predstavljalo je i predstavlja iznenađenje objavljivanje i pojavljivanje jednog ovakvog izdanja.

 

 

 

A o čemu je zapravo reč… Postava iskusnijih veterana koji čine bend, uz dodatak pevača Giuliana Đanića, u estradnim okvirima poznatog u skraćenoj varijanti kao Giuliano, snimila je stariji materijal u novijim aranžmanima, tokom perioda lockdowna, koji ovim putem još jednom vraća film na karijeru grupe koja je u svojim redovima imala tada talentovanu i priznatu, a kasnije dokazano veliku zvezdu, pevača Gibonnija. Urađene su dakle pesme najviše, odnosno najveći broj iz te najpoznatije prve faze, plus jedan bonus song naziva “Nada”, kao i duet sa poznatom pevačicom Doris Dragović, sa kojom se sastav pojavljuje u numeri “Tajna”. A za pomenutu kompoziciju urađen je i spot.
“Rock’n’ roll se kući vratio”, kao album/izdanje, nakon preslušanih numera, deluje kao pokušaj da se period 80-tih godina utopi u novije vreme, i dobije jedan novi zvučni oblik/okvir, ili ako hoćete možda i kvalitet, jer pretpostavimo da se težilo da sami songovi budu realizovani na što je moguće ubedljiviji način, koji će se svideti kako potencijalnim konzumentima, tako i samim akterima.
Svirački deo albuma je urađen tehnički i profesionalno sigurno i uigrano, i na sam izvođački deo imam lično najmanje zamerki, čak u određenim segmentima samim izvođačima slede i pohvale. Tekstovi rađeni naročito u ono vreme i prva tri albuma,  danas pomalo zvuče deplasirano, što bi narod rekao teško da piju vodu, a kad ih sviraju sredovečno/stariji muzičari, čak  i gube bazični smisao, odnosno poruku.
Sama produkcija je urađena tako da pomiri stariji period sa sadašnjim trenutkom i čini mi se da je Goran Martinac, zadužen za mix, mastering i pomenutu produkciju uradio dobar posao.
Što se tiče samog kvaliteta izdanja, značaja izlaska, razloga postojanja ovako koncipiranog benda i njegovog eventualnog ili izglednog nastavka karijere, utisak je na kraju balade otprilike polovičan. No, videćemo šta donose dolazeći dani. Da li se rock’n’ roll kući vratio… pa na neki način sigurno jeste, da li baš onako kako su akteri zamišljali ili kako eventualno publika priželjkuje, to je već sasvim druga tema.

 

crorec.net