ZONA B – “Greatest Hits Collection”

    
Share Button

(Jugoton/Croatia Records) 2021.
CD/digital
Blues – SERBIA

Jedan od najdugovečnijih i istrajnijih beogradskih blues sastava je Zona B.  Kontinuirana karijera, kao i respektabilan kontinuitet diskografije su hvale vredni dokazi njihovog egzistiranja, koju prati i određena sasvim zaslužena količina priznanja.

 

 

 

 

Za Zonu B se može reći da su imali nekoliko promena članstva, ali način rada, razmišljanja i samog delovanja tokom godina  nisu mnogo menjali. Njihov blues sublimira nekoliko  idioma povezanih sa pomenutom žanrovskom formom,od standardnijih klasičnijih varijanti,  preko 50’s uticaja, do novijih electric blues tendencija.Takođe, ono što ih karakteriše zajedno sa Point Blankom je oslanjanje na sopstveni autorski materijal, kojeg bend od samih početaka interpretira na engleskom jeziku. Na njihova prva dva albuma, po mnogima i najkvalitetnija koja su uradili tokom karijere, pevač je bio Jovan Lole Savić,  a gitarista Toma Rakijaš. Važnu ulogu u nazovimo to drugoj fazi i delom trećoj njihove karijere, imao je gitarista Dadi Stojanović, a u  kasnijem periodu  na koncertima im se pridruživao legendarni Zoran Božinović ( Pop Mašina/ Rok Mašina ). Bend bi tada “uživo” izvodio poznati blues Pop Mašine “Negde daleko”, a pomenuti song u “live” verziji Zone B i Zokijem kao pevačem, ujedno i zatvara ovaj album najvećih uspeha grupe. Inače na “Greatest Hits Collection” izdanju se ukupno našlo 17 pesama.
U autorskom smislu gitarista Duda Bezuha,predstavlja centralnu figuru postave, dok “core” sastava čine još  pevač Petar Zarija i šefovi grupe koji čine ritam sekciju : bubnjar Dušan Ristić-Rista i basista Zdenko Kolar.
Problem Zone B o čemu sam pisao  više puta, nije upućen ka njihovom autorskom, sviračkom i izvođačkom radu, već nečemu, što je preko ovog kompilacijskog i generalno studisjkih izdanja potisnuto i ne baš jasno vidljivo. A to je nedostatak energije, naročito primetan na njihovim koncertnim nastupima.Pomenuti nedostatak energije u njihovom slučaju je toliko očigledan, da je to jedan od razloga što i veliki broj ovdašnjih pristalica bluesa, ne prihvata ili tretira Zonu B, kao “svoj” bend, već je okrenut ka nekim drugim svojim favoritima.
“Greatest Hits Collection” takođe promoviše i veliki broj gostiju/muzičkih prijatelja koji su participirali na jednoj ili više pesama, ili tokom godina sarađivali sa grupom.

 

 

facebook.com/jugoton.crorec