YU GRUPA – “Dugo znamo se” + “Evo stojim tu”

   1
Share Button

(Fidbox) 2020.
LP’s
Rock – SERBIA

Krajem 2020-e godine, izdavačka kuća “Fidbox” izbacila je na luksuzno opremljenim izdanjima dva LP-a  YU Grupe – “Dugo znamo se” i “Evo stojim tu”. Prvi navedeni je originalno izašao  2005-e godine za “PGP RTS”, a drugi, poslednje studijsko izdanje 2016-e za istu pomenutu izdavačku kuću. Ovde ne računam zajedničko  izdanje “Croatia Recordsa” i “PGP RTS” -a od 13 CD-a, koje obuhvata njihov kompletan 50-to godišnji opus, i o kojem sam nedavno pisao.

 

 

 

 

Za pohvalu je naravno što sve veći vroj vinilnih izdanja se pojavljuje na domaćem i EX -Yu tržištu, a svakako da jedan ovakav sastav kao što je Yu Grupa, zavređuje da i njihov uslovno rečeno opus iz poslednje faze bude dostupan na vinilima. Činjenica je da su njihova prva dva izdanja u inostranstvu već reizdavana kao LP produkti, a pre nekoliko godina njihov treći album je takođe kao vinyl objavila “Croatia Records”.
Iako brojna novija izdanja pored savremenih tehnoloških sredstava u finalnom miksu i na kraju u završnoj obradi pred dolazak do željenog konzumenta/kupca, ne uspevaju da imaju onaj zvučni kvalitet kao starija vinilna izdanja, bar je takav moj generalni utisak, mada naravno sve ovo varira od slučaja do slučaja, pomenuti albumi Yu Grupe ne samo da su u tehničkom smislu  položili ispit, već i poseduju onu poznatu “analognu” toplinu i bogatstvo sounda kojeg su imala stara izdanja rađena na pločama.
Yu Grupa kao autentičan sastav 70-tih godina prošlog veka, na vinilu i zvuči isto tako dovoljno autentično i prirodno, naravno na zadovoljstvo svih onih kojima su igla i gramofon na srcu i duši.
Vizuelno oba izdanja zavređuju sve pohvale, kao i krajnji  odštampani otisak. Cene “novih” vinilnih izdanja kako u inostranstvu, tako i ovde nažalost daleko su od popularnih, ali šta bi mi, naročito kolekcionari, bez ploča na ovome propalom svetu. Nadajmo se da će i ostatak izdanja izašlih iz kuhinje i produkcije braće Jelić dočekati vinilne reprodukcije, a neki i vinilne premijere. Do tada, let’s go to the stores!

 

fidbox.rs