YU GRUPA -“50 godina Yu Grupe 1970-2020-Box Set 13 CD”

    
Share Button

(PGP RTS/Croatia Records) 2020.
13 CD/digital
Rock – SERBIA

Zajedničkim izdavačkim snagama “PGP RTS”-a i “Croatia Records”-a, poslednjih dana odlazeće 2020-e godine, na veliko oduševljenje i radost brojnih pristalica zaveštanja YU Grupe, pojavio se box set uz dodatak ilustrovanje knjižice sa relevantnim informacijama, koji obuhvata kompletnu diskografiju i radove sastava braće Jelić i njihovih saradnika.

 

 

 

 

13 CD-a, svi albumi grupe, pri čemu 1 CD obuhvata single fazu sastava, i to sve na jednom mestu, pravi je užitak za kolekcionare, ali i one osobe, koje bi volele da imaju praktićno  kompletnu nečiju diskografiju skupljenu na jednom mestu. Pola veka kroz 13 CD-a i bogata karijera, koja je obuhvatala više faza, više dekada, postavu kroz koju su prošli brojni muzičari, turneje u Bugarskoj, Sovjetskom Savezu, čuveni nastup u “Marquee” klubu, rasprodani koncerti,takođe i period nešto pre pojave Bijelog Dugmeta, kada su na EX-Yu sceni braća Jelić i ekipa bila  najpopularniji rock sastav. Jedni su od prvih ovdašnjih grupa, koji su u svojim songovima koristili etno iskorake i etno elemente. Tu najviše zasluga ima jako važna ličnost u karijeri sastava – gitarista Miodrag Bata Kostić, i njegov kako autorski tako i instrumentalistički uticaj. Pesme Yu Grupe su obeležile jedno vreme i  period odrastanja mnogih od nas, a njihove koncerte će pamtiti i pamte brojne generacije. Yu Grupa je imala i jednu dužu pauzu, nakon nesreće koja se dogodila augusta 1981-e godine, kada im se zapalio kombi sa opremom, a Žika Jelić je tada zadobio teže opekotine. Vratili su se 1987-e godine albumom “Od zlata jabuka”, jedinim izdanjem objavljenim van “PGP RTB/PGP RTS” i “Jugoton” kataloga, jer je tadašnji izdavač bila “ZKP RTV Ljubljana”. Velikog traga u grupi ostavili su bubnjari : Velibor Boka Bogdanović, Raša Đelmaš, Dragan Micić-Mita, Dragoljub Đuričić, Igor Malešević, Slobodan Jurišić-Jura, takođe gitarista Nedžat Maculja, klavijaturista Dragan Janković. Poslednjih  godina/dekada, tačnije od 1992-e godine braći se pridružio gitarista Petar-Pera Jelić, koji je sa njima od pomenutog perioda sve do danas. Za Yu Grupu su tekstove pisali mnogi : od Dragana Nedimovića, Marine Tucaković, Zorana Modlija, do Branka Marušića Čuture, Nikole Čuturila, Ivana Ristića, Zvonka Đukića, Bebi Dol…

 

 

 

 

Yu Grupa poslednjih godina praktično nije nastupala u Hrvatskoj i Sloveniji, što je donekle “ispravljeno” 2015-e , koncertom u zagrebačkom “Vintage baru”, pomalo zanemarivši noviji tok karijere  ispuštanjem jednog dela tržišta, za kojeg ne sumnjam da bi im bio naklonjen. No, Yu Grupa je za ovdašnje standarde sa svim svojim sjajnim osobinama, kao i manama (bože moj, svi ih imamo), bio i ostao  veliki bend, koji još nikako nije rekao svoju poslednju reć. Nadajmo se da će bar još 10 godina, ovi  večno mladi fajteri, nastaviti da biju svoju bitku, na radost svih onih kojima je njihova muzika značila i  još uvek znači. Živi bili, i nadajmo se da ćemo se još koliko je to moguće duže, družiti sa braćom Jelić i Yu Grupom.

 

crorec.net