RAZNI IZVOĐAČI – “Prva vrsta”

    
Share Button

(Prvi program Radia Slovenija) 2020.
LP/digital
Various genres / SLOVENIA

Krajem odlazeće 2020-e na slovenačkom tržištu, ali i sa tendencijom promocije van granice dežele, pojavilo se izuzetno zanimljivo albumsko ostvarenje, urađeno kao vinyl, pored standardne digitalne opcije.

 

 

 

Reč je o kompilacijskom izdanju sa 10 songova, kojeg su snimili različiti sastavi i izvođači,  oni su gostovali i svirali “uživo” u polusatnoj emisiji koja ide svakog utorka na “Prvom programu” Radia Slovenija, a sama emisija nosi naziv kao i pomenuto izdanje “Prva vrsta” (Prvi red). Osnovna ideja, tendencija, cilj i poruka same emisije je predstavljanje autora i izvođača, koji izvode one varijante muzičkih formi koje nisu tako česte ili prisutne u većoj meri, ili pak ako žanrovski i koincidiraju sa savremenim trenutkom, izvođački svojom originalnošću i specifičnošću daju jednu posve drugačiju dimenziju.
Iako su poslednjih godina dešavanja na slovenačkom modernom muzičkom nebu sve udaljenija u informativnom smislu od potencijalnih konzumenata, ali i profesionalnih pratilaca dešavanja na Ex -Yu prostorima, činjenica je da brojnost različitih izražajnih varijanti, stilova, kvantitet izdanja, pa i primeren broj izdavačkih kuća, nam kazuju da se u Sloveniji mnogo toga novog i zanimljivog dešava.
Ali da pređem na priču o albumu koji je predamnom a kojeg sam dobio ljubaznošću autorke emisije Alje Kramar i moje dugogodišnje koleginice, takođe urednice – Aide Kurtović.
Nema sumnje da je izbor izvođača bio upravo takav da svaka numera ovde prisutna, kao i izvođači se stilski razlikuju i potencijalni slušalac ima priliku da čuje puno toga različitog.
Album otvaraju Murat & Gajšt sa songom “Prva vrsta”, koji predstavlja nekakvu zabavljačku varijantu frazirajućeg ponavljanja i funkoidnog ritma. Sledeći song nosi naziv “Bejlo sonce”, a izvodi ga duo Zajtrk, kojeg čine Laura Kranjc i Sven Horvat. Pomenuta Laura Krajnc poseduje sjajne vokalne kvalitete, sama pesma koja je u osnovi pop numera, istina neobične strukture, “navodi” na ukrštanje melodičnosti i asinhronih ritmova, te na kraju dobijamo neobičan “rezultat”, ali takođe i slušljivost kojoj je pomogao sjajan aranžman. Kompilaciju nastavljaju Mihael Hrustelj trio sa temom “Full Moon Dance” gde kroz formu, nazovimo to electric jazz struje, dominiraju disonantni akordi i jedna svojevrsna igra sa delay-om, odnosno tehničkim pomagalima. Trio Katastrofa i njihov “Waltz From Jeppo” zapravo predstavlja aranžmanski crossover finske tradicionalne pesme, kroz koju struje world music elementi, folk fraze, kao i “divlja” međuigra violine, harmonike i bubnja. Prvu stranu ovog LP-a zatvara Sašo Vollmaier i tema “Nous deux Encore”. Sašo je klavirista i na neki svoj način je kroz samu izvođačku interpretaciju “ukrstio” ECM elemente, neo-classical varijante, a najviše vlastite originalnosti, koje otkrivaju njegov  jasan potencijal.
Drugu stranu albuma otvara Nina Rotner, sa songom “Strgan čevelj”. Reč je takođe o sjajnoj pevačici, koja je interpretacijom podsetila na period slovenačkih dana zabavne muzike s kraja 50-tih i početka 60-tih godina prošlog veka, i ondašnje dive tkzv. šlagerskog zvuka. Prati je ekipa vrsnih instrumentalista, a pesma ima vrlo bogatu aranžmansku strukturu. Sledeća numera nosi naziv “Mali princ”, a izvode je Icotovi zobi, gde se kroz hip-hop/rap varijantu u pozadini provlači mirnija sviračka podloga. Prilično originalno i u isto vreme neuobičajeno kada je reč o  hip-hop izvođačima, ili je bolje reći o onoj varijanti pomenutog žanra, koji se najćešće servira slušalačkoj javnosti. “Ni za konje dirka” (ni za srečne raj) je song Roberta Petana kojeg je on otpevao i otpratio na gitari, a zanimljivost pomenute numere je neka vrsta prilično “razuzdanog” rapovanja, kojeg prati pozadinski country tepih, a kad kažem country, mislim na poznatu vrstu stilske i izražajne forme.
Pi Jammies su izveli numeru “G. Vedež Smrdljivček”, a reč je o ekipi koja je svirački na terenu electric jazza, sa jakim fusion, a dodao bih i prepoznatljivim jazz-rock elementima. Album zatvaraju Robert Jukič kvartet sa “Le poslušaj” (Drevored dejanj), gde se takođe na intersantan način prepliću vokalni istupi Ane Bezjak, sa pozadinskom sviračko/improvizatorskom/session varijantom.
Takođe je reč o songu koji je na svoj način “nestandardan” i izvođački u dobroj meri originalan.
Šta reći na kraju. Radijske emisije ovakvog tipa su nešto što itekako u ogromnoj meri populariše rad, stvaralaštvo i kreativnost izvođača, dajući im mogućnost da  na licu mesta “uživo” ponude i predstave slušalačkom auditorijumu, ono iza čega u kreativnom smislu stoje. Poruka same emisije, autora emisije, kao i ovde predstvljenih izvođača dopunjena je i realizacijom i objavljivanjem ovog kompilacijskog izdanja. Dodaću izdanja, gde možete čuti puno toga neočekivanog, ali vrlo kreativnog, takođe drugačijeg, ali  ćete i dobiti priliku za upoznavanjem izvođača koje već egzistiraju i deluju na tamošnjoj nacionalnoj sceni. I na kraju dodao bih, nešto što se iz mojih prethodnih reči i rečenica podrazumeva – sve pohvale kako za ideju , tako i za realizaciju.

 

radioprvi.rtvslo.si