YELENA – “Svrati kod mene”

    
Share Button

(Menart) 2020.
CD/digital
Pop/trip-hop/jazz pop/various genres – SERBIA

“Menart” je nedavno na ovdašnje i regionalno tržište objavio zanimljivo izdanje, dugo očekivani album Jelene Petošević ili za artistički i narodni milje – Yelene, naziva “Svrati kod mene”,  kreiran , stvaran tokom višegodišnjeg perioda, a čija je realizacija uglavnom iz opravdanih razloga bivala prekidanom.

 

 

 

Yelena je pevala po beogradskim klubovima, kasnije jedan period boravila u Ujedinjenom Kraljevstvu, postala roditelj, a evo pred nama je njeno debitantsko ostvarenje, na kojem se našlo 13 numera, sedam otpevanih na engleskom, a 6 na srpskom jeziku. Na realizaciji albuma je učestvovao veliki broj gostujućih muzičara, ali ogromne zasluge za samo kreiranje postavljenog sounda, aranžmane i produkciju imao je Voja Aralica, čiji pečat se itekako oseća na ovde prisutnim songovima.
Yelena je autor, tekstopisac, pevačica, čiji stil vokaliziranjja je donekle neuobičajen . Iako  joj vokalne tehnike poseduju primereni kvalitet, njen nazovimo to narativni iskorak prema svom unutarnjem ja, predstavlja karakteristiku samog stila i pristupa interpretaciji. Na sebi svojstven način Yelena se obraća sebi samoj, preispituje emocije, stavove, ali takođe i ubacuje svoje viđenje  raznih tema, od socijalnih, ekoloških pa do seksualnih. Može se reći da muzika prisutna na izdanju iako predstavlja kombinaciju više stilskih idioma, na kraju   je  žanr za sebe. Iako se pesme uglavnom stilski razlikuju, a neizostavan razlog je  i različit vremenski period njihovog nastanka, ovde na kraju ipak imamo jednu zaokruženu celinu sa jasnom porukom. Upravo taj pomenuti način same vokalne interpretacije i neka vrsta vrlo specifičnog “monologa” predstavlja Yelenino najjače oružje.
Dodao bih da je ovde, da takođe naglasim još jednom, vidljivo umeće Voje Aralice, koji je i psihološki znao kako treba uklopiti  Yelenine idejne zamisli.
“Svrati kod mene” je album sa jakim melodičnim prefiksom, brojnim elementima trip-hopa, jazz-popa i mnogih drugih žanrovskih iskoraka. Takođe je i vrlo slušljivo izdanje, koje ide u korak sa aktuelnim internacionalnim stilskim trendovima.

 

menart.rs

menart.hr