DIMITRIJE DIMITRIJEVIĆ – “Čar-pitanje”

    
Share Button

(Menart) 2020.
Digital
Trip-hop/electronic/ambiental/alter rock – SERBIA

Niški muzičar, basista, pevač, kantautor  Dimitrije Dimitrijević, inače član sastava Igralom, ovih dana prvo u digitalnoj varijanti, a tokom sledeće godine očekuje se i na drugim formatima, realizovao je albumsko izdanje naziva “Čar-pitanje”.

 

 

 

Inače, Dimitrijević  koji je preuzeo svoje novo prezime od matičnog Simović, simbolično najavljujući ulazak u svoj drugi muzički život,  tokom proteklih godina vrlo uspešno je sarađivao sa brojnim kolegama sa prostora EX-Yu, a na albumu su ne samo gostovali, već svojim prisustvom, muziciranjem, aranžmanskim rešenjima zapažen doprinos imali : Miloš Vojvodić, Sara Renar, Viktor Slamnig, Vedran Peternel,Igor Pavlica, Ivan Grobenski, Luka Čapeta, Željko Ljubić Piti, Leo Beslać, Marko Lucijan Hraščanes, Nenad Sinkauz…
Idejno ali i realizatorski sve je počelo u Zagrebu 2017-e, gde je zajedno sa Ivanom Grobenskim snimio dva EP-a – “Južno” i “Ponestaće”.

 

 

 

Zajedno sa uvodom, “Čar-pitanje” je izdanje sa ukupno 9 numera, vrlo kompleksno postavljenih, realizovanih, tretiranih, a takođe  tehnički  i produkcijski “propuštenih” na savremen način. Ekipa koja je snimla album, ponudila je na čelu sa Dimitrijevićem žanrovsku lepezu stilskih idioma, koju prate vrlo autentične tekstualne akrobacije svojevrsnog “psihodeličnog” preispitivanja, a sve to u jednoj ovakvo autohtono postavljenoj kreativnoj slici, na kraju daje neobične rezultate, koji kod slušaoca jednostavno moraju izazvati analitičke procese. “Čar-pitanje” je da ponovim kompleksno albumsko ostvarenje, ali sa druge strane slušalački nije “preteško” niti teže “svarljivo” da se izrazim lakše prihvatljivom terminologijom. U ovakvom stilsko-žanrovskom crossoveru, gotovo je neverovatno da je melodičnost vrlo izražena, čak i više nego što bi to na “prvu loptu” moglo da izgleda, odnosno zvuči.

 

 

“Čar-pitanje” sadrži izazovan materijal, koji takođe pokazuje visok stepen stvaralačke zrelosti aktera. Da dodam, reč je i o izrazito savremenom ostvarenju koje nijednog trenutka ne dovodi u sumnju muzičku i izvođačku zrelost, te veštinu i umeće kreatora ovde čutih i ponuđenih songova.

 

 

menart.rs

 

menart.hr