RATKO DIVJAK & FRIENDS – “For 70 Years”

    
Share Button

(Nika Records) 2020.
CD/2LP/digital
Jazz – SLOVENIA

Starijim poznavaocima muzičkih dešavanja na EX -Yu prostorima, ne treba posebno predstavljati lik i delo bubnjara Ratka Divjaka. Naročito ako govorimo o periodu 70-tih godina prošlog veka, ovaj hrvatski muzičar, kasnije nastanjen u Sloveniji, u dužem periodu bio je jedan od najtraženijih izvođača na svom instrumentu.

 

 

 

Svirao je u Time-u, Jugoslovenskoj Pop Selekciji, sa trubačem Petrom Ugrinom, legendarnmim Boškom Petrovićem, Sončnom Poti, Ljubljanskim jazz orkestrom, Primožom Grašičem, kao i brojnim drugim novijim i starijim imenima/sastavima, poslednjih dekada najviše sa slovenačkih prostora.
“For 70 Years”, je album sa 8 numera, kojeg je realizovao sa plejadom etabliranih muzičara/kolega, a svoj pečat na albumu su ostavili : Goran Rukavina, Gregor Ftičar, Marko Črnčec, Primož Grašič, Milan Stanisavljević, Robert Jukić, Lenart Krečić, Adam Klemm…Sedam od 8 numera predstavljaju svojevrsni hommage  jazz intersovanjima Divjaka i saradnika,, a sami aranžmani ovde prisutnih radova na najbolji način vraćaju neko vreme 70-tih godina, koje su pristupom i svojim muziciranjem akteri maksimalno osavremenili.
Ratko Divjak je osoba čije je iskustvo nemerljivo, a takođe je za svaku pohvalu njegova dugogodišnja saradnja sa mlađim muzičarima, kojima je ne retko izlazio u susret svojim znanjem, kao i željom da učestvuje u njihovoj izvođačkoj nadgradnji.
“For 70 Years” je album za starije jazz sladokusce, takođe u dobroj meri podseća na ovdašnje, odnosno EX -Yu jazz albume koji su se snimali tokom 70-tih godina, ali ovakvo moje mišljenje više predstavlja pohvalu, nego što u nekom nazovimo manje afirmativnom značenju apostrofira tkzv. retro element. Ratko Divjak je još uvek “alive & well”, a ovo njegovo albumsko izdanje pored digitalne varijante, dostupno kao CD i dvostruki LP, pojavilo se tokom oktobra meseca ove 2020-e, i sigurno je da će ne samo u Sloveniji imati zapaženog odjeka, ma kako se publika iz godine u godinu, koja prati ne samo jazz, već i rock kvantitativno smanjuje. No, to ne treba da brine ni nas dok preslušavamo ovaj album,  kao ni Ratka i njegove saradnike.

 

nika.si