GMK – “Ljubav Любовь”

    
Share Button

(Self -released) 2020.
Digital
Rock/acoustic/songwriting –  CROATIA

Kantautor Goran Markov Knežević je važan deo sastava Veli Jože iz Zagreba, čija karijera u Hrvatskoj uglavnom se kreće indie/underground kanalima. Sastav nije nepoznat, mada njihov vrlo autentičan izraz stilski odudara od klasičnih i konvencionalnih žanrovskih klasifikacija.

 

 

 

Pomenuti Goran Markov Knežević, u daljem tekstu GMK, tokom jula meseca ove 2020-e, objavio je solo album, jednostavnog naziva “Ljubav Любовь”, na kojem se našlo 10 songova. Same pesme predstavljaju svojevrsni hommage autorovom pesničkom nasleđu, kao i jednom specifičnom pogledu na prošlost sa jedne strane i procesu samoispitivanja sa druge. Ma koliko emocije bile u centralnom planu finalne poruke pesama, autor zna biti i samo-ironičan, takođe i sarkastičan pa i ironičan na sopstveni račun. Songove prati jednostavna pratnja akustične gitare, povremeni ulazak usne harmonike, a tu su i gostovanja Ace Bijedova-Ćimbre na električnoj gitari u pesmi “Negdje su ječale trube”, kao i duet sa Dijanom  Zalar, sa kojom je izvedena numera “Nespojivi ljubavnici” ( Maggie i Joel ). Inače materijal za album je sniman u periodu od 2018 do 2020-e, pretpostavljam sa prekidima u Zadru, a za miks i mastering bio je zaslužan Ivan Grancarić – Granco.
GMK je iskren u svojim pričama, vrlo otvoren i direktan, a pastiche ovdašnjih 70-tih godina, sve vreme lebdi negde u vazduhu, i određene asocijacije dopiru do pristupa kojeg su imali Drago Mlinarec, Ivica Percl, Buco i Srđan, ali GMK je  više okrenut ka izraženijem rock filmu, nego što bi se moglo reći da je blizak nekakvoj formi šansone, iako ona u jednoj manjoj meri je ipak prisutna.
Autor je priredio vrlo slušljiv album, rafiniranog, ali isto tako i višeslojnog tekstualnog pristupa, gde su emocije u prvom planu. Na vama je naravno da se suočite sa autorovim pristupom, i nije nemoguće da   i sebe na neki način pronađete u ovde postavljenoj poruci.

 

velijoeband.bandcamp.com/album/gmk-ljubav