JAN J.MOČNIK – “Pagania ll”

    
Share Button

(Self-released) 2020.
Digital
Ambient/medieval/world music – SLOVENIA

Do još jednog veoma intersantnog izdanja došao sam surfovanjem po “Bandcamp” stranicama. Dan ranije, pre pisanja mog teksta, tačnije 27-og septembra, Jan.J. Močnik postavio je na pomenuto mesto konceptualno-instrumentalno ostvarenje naziva – “Pagania ll”, nastavak prethodnog izdanja “Pagania l”.

 

 

 

Ovaj kantautor, čije sfere intersovanja dodiruju mnoga druga polja i oblasti, nastanjen u Ljubljani, izuzetno se zanima  za nasleđe stare slovenske kulture i period paganske ostavštine.
Njegov kreativni pristup dodiruje ambiental i medieval elemente, stare folklorne akrobacije,  a kroz prizmu vrlo ritmične muzike  vas vodi u neki hipnotički svet, koji nije  nikako monoton ili jednosmeran.
Određena poređenja onoga što u autorskom smislu radi gospodin Močnik dosežu do pristupa beogradskog sastava Hazari iz njihove rane faze, no pomenute stilske sličnosti su prisutne ipak u jednoj  manjoj meri.

 

 

 

“Pagania ll” sadrži takođe materijal koji je idealan za orkestarsko izvođenje i interpretaciju velikog broja muzičara na bini. Naravno, tako nešto sigurno nije lako realizovati, a i sam projekat bi bio prilično finansijski zahtevan, no “Pagania ll” kao izdanje, odnosno muzika kojom je inspirisan autor, “dodiruje” jedno etnomuzikološki zanimljivo područje,  privlačno za svaki oblik analitičnosti.
“Pagania ll” je iznenađujuće aranžmanski rafiniran album, gde se praktično nigde  ne “izdvaja” potencijalni višak tonova i  zvučnih slika.. Sve je na svom mestu i može se sa pravom reći da je autor uradio vrlo zanimljivo i ništa manje kvalitetno izdanje.

 

facebook.com/profile.php?id=100007027599989

 

janjmocnik.bandcamp.com/album/pagania-ii-2