FRANKO KRAJCAR – “Greatest Hits Collection”

    
Share Button

(Croatia Records/Croatian World Music) 2019.
CD/digital
Istrian folk/world music – CROATIA

Krajem 2019-e, Puljanin Franko Krajcar je realizovao kompilacijsko izdanje svojih dosadašnjih uspešnih radova. Inače do sada je objavio 4 albuma : “Pensieri” (2008.), “Indivia” (2010.), “Rožice” (2013.) i “Aleja glagoljaša” (2017.).

Gospodin Krajcar je autor i multiinstrumentalista, dugogodišnji profesionalni muzičar, koji je godinama živeo i stvarao u inostranstvu. Dobitnik je brojnih priznanja kao etno/world muzičar, a osnivač je  etno sastava Indivia.

“Greatest Hits Collection” sa 15 songova, predstavlja tek neku vrstu skraćenog preseka karijere, koju je ovaj muzičar sa saradnicima upriličio tokom godina koje su iza nas. Gospodin Krajcar veoma vešto i nadasve na originalan način koristi i tretira elemente istrijanskog folka sa world music elementima, aranžmanski uspevši da kompozicije koje interpretira koliko je to moguće  osavremeni i idejno postavi u jednu novu modernu, kreativnu ravan. Način na koji on to radi je upravo takav, da i oni slušaoci koji nisu bliski etno ili sa druge strane world music tendencijama, nijednog trenutka u interpretacijama ovog autora i njegovih muzičara, neće osetiti ili primetiti dosadu, ili pak’ ravnodušnost.

Ne samo primetno iskustvo, več i određena posebna sofisticiranost u izvođenju, pomalo fetišistički, ali nikako konzervativan odnos prema tradiciji, kao i jasan pogled ka budućnosti i novim tendencijama, karakterišu opus ovog umetnika.

“Greatest Hits Collection” kroz 15 numera predstavlja presek karijere, i da ponovim još jednom tek jedan skraćeni deo svega onoga što je u muzičkom smislu  ovaj autor sa svojim saradnicima do sada ostvario. Sledi naravno i preporuka da ukoliko vam to slobodno vreme i mogućnosti dozvole, “proverite” i ostale albume, odnosno kompletnu dosadašnju diskografiju Franka Krajcara.

crorec.net

facebook.com/Franko-Krajcar-Indivia-164381816983304