SACHER – “Biser ambra jantar”

    
Share Button

(Dallas Records) 2019.
CD/LP/digital
Pop/post new wave – CROATIA

Jedno od izdanja koje je obeležilo hrvatsku diskografiju tokom 2019-e godine je album Sachera – “Biser ambra jantar”.

Srđan Sacher, nekada neizostavna poluga i krativni pokretač Haustora i Vještica, vratio se u velikom stilu, albumom na kojem se našlo 14 songova, realizovanih sa bendom istog naziva,na kojem je participirao zajedno sa gostima veliki broj etabliranih imena.

“Biser ambra jantar” je izdanje koje je u samoj Hrvatskoj pridobilo nepodeljene simpatije, sigurno i sa značajnim razlogom , jer sama Sacherova poruka, harmoničan koncept izdanja, songovi koji se pamte, aranžmani koji asociraju na zlatno vreme ovdašnjeg novog talasa i period rane faze Haustora i Vještica, sve je tu na jednom mestu, ali opet zvučno modernizovano, sveže i nadasve intersantno postavljeno i realizovano. Lični i dobrim delom setni tekstovi obogaćeni su neparnim ritmovima, plesnim uskočicama i pamtljivim refrenima.

Nema sumnje da jedno ovakvo izdanje, koje je jasno rezultat ogromnog Sacherovog dugogodišnjeg nagomilanog iskustva, ima intenciju da se obrati što većoj slušalačkoj populaciji, ali je veća verovatnoća, da će poruku albuma prevashodno prihvatiti njegovi generacijski saputnici i pristalice novotalasnog nasleđa, koji preko ovde priređenih pesama imaju puno razloga da sebe vrate u “bolju” prošlost i “lepše” vreme.

Ali, nema sumnje da je Sacherov aktuelni proizvod izdanje koje će obeležiti autorovu karijeru i još jednom podstaći brojne analitičare na njegovu, logično zbog manjka aktivnosti neizostavnu ulogu u  ovim poznatim navedenim sastavima, gde bez kreativnosti koju je ispoljavao, uloga i značaj pomenutih, ne bi bio onakav, kakav je ostavljen u nasleđe brojnim generacijama.

hr.dallas.si