VLADO KRESLIN – Kaj naj ti prinesem, draga”

    
Share Button

(Založba Kreslin/Dallas Records) 2019.
CD/digital
Pop/chanson/ethno/rock – SLOVENIA

Već sam više puta istakao pišući o liku, delu, te brojnim albumskim izdanjima Vlade Kreslina, da je reč o kantautoru, čija karijera u samoj Sloveniji praktično nema premca, a uspešnost, kao i kontinuitet višegodišnjeg delovanja, za svaku su pohvalu i respekt.

Spisak saradnika, sastava, izvođača, drugih autora, muzičara, generalno umetnika, sa kojima Vlado sarađuje i tokom godina je sarađivao, je više nego impresivan. To isto itekako važi za njegov izuzetno bogat diskografski opus,čijem se kvantitetom, ali i kvalitetom, malo koji drugi akter  ili bend na kompletnoj teritoriji Ex -Yu prostora može pohvaliti.

Aktuelno izdanje naziva “Kaj naj ti prinesem, draga”, sa 11 numera, još je jedno od Vladinih ostvarenja, koje je obeleženo većim brojem laganjih numera, šansonjerski obojenih, sa vrlo slikovitovim, emotivnom, lirskom tekstualnom pričom/porukom. Pesme su filigranski postavljene, odsvirane, interpretirane, bogato aranžirane, a  na samom izdanju veliki broj saradnika je odigrao svoju zapaženu ulogu, gde specijalno treba istaći Gal Gjurina, čija je uloga multiinstrumentaliste, na neki način izdvojena.

Uostalom, aktuelni Kreslinov album je izdanje koje se poslednjih godina od njega i očekuje, tu prevashodno mislim na samu izražajnu postavku i već naveden laganiji pastiche.

Pretpostavljam da će svako na svoj način od onih mnogobrojnih Kreslinovih pratilaca, koliko ih ima u samoj Sloveniji pronaći svoje favorite, jer i ovaj album, kao i brojni prethodni sadrži materijal koji se otkriva postepeno, a tokom godina same pesme postaju zapamćene i ostaju da žive, da ne upotrebim termin kako traju kao neka vrsta evergreena, ali u biti mnoge od njih su to postale i jesu.

Ne mogu da ne spomenem, meni izuzetno simpatičan song “Vse se da”, izuzetno vedrih nota, kao preporučen za koncertno izvođenje.

Dakle, da rezimiram. Kod Kreslina je stanje manje – više redovno. Urađen je još jedan album sa kojim kako on lično, njegovi saradnici, ali i slušalački auditorijum, u potpunosti mogu biti zadovoljni.

 

kreslin.com/pm