VLADO KRESLIN – “Greatest Hits Collection”

    
Share Button

(Jugoton/Croatia Records) 2019.
2CD/digital
Rock/folk/world music/country – SLOVENIA

Kantautor Vlado Kreslin je ličnost koja dekadama unazad potvrđuje svoj neprikosnoveni status  neizostavne muzičke figure na slovenačkoj sceni. U samoj deželi, bez preterivanja, mišljenja sam da je on kada govorimo o muzičkim tendencijama  ubedljivo na vrhu, a njegovo bavljenje pop-rock-world-music- slovenian folk kulturom, teče paralelno tokom svih ovih godina . Paralelno i nadasve uspešno, što je dokaz konstantne prisutnosti popunjenih koncertnih prostora gde god da nastupa, kao i komercijalnosti ( naravno sa aspekta današnjeg vremena ), njegovih brojnih, brojnih izdanja.

Martin Krpan, Beltinška Banda, Mali Bogovi, saradnja sa brojnim muzičarima iz regiona, kao i sveta, još jedan su pokazatelj Kreslinove svestranosti. Tokom godina Vlado je kreirao sopstveni  stil, koji u osnovi predstavlja neku formu njegove personalne šansone, kroz koju nadgrađuje u idejnom i izražajnom smislu brojne druge muzičke varijante. Iza njega je ostao i ostaje veliki broj pesama, koje su obeležile  ne samo njegovu karijeru, kao i slovenački muzički prostor, već  su ostavile trag jednog vremena, koje je ovaj autor na svoj autentičan način znao da prepozna, emotivno prikaže i biranim rečima postavi  na svoje mesto.

“Greatest Hits Collection” je dvostruki CD velikih uspeha Vlade Kreslina, mada sa njegovim brojnim kvalitetnim  materijalom, nedovoljan bi bio i petostruki CD – naravno velikih hitova.

Na ovom dvostrukom izdanju “Croatia Recordsa” kroz 36 songova nalazimo pesme iz različitih faza karijere, kao i songove koje je pevao i radio sa drugim umetnicima-autorima. Rekli bi za svakog ponešto, ali moglo bi još i više, uostalom Vlado je osoba čija autorska prisnost, tipičnost i prepoznatljivost nikada ne dosade, čak šta više “pomažu” da se pesme lakše i brže prihvate.
Uvek volim da istaknem i dodam, kako  imam specijalno poštovanje za one umetnike/artiste/izvođače/sastave, čija je diskografija stalna i kontinuirana, a Vlado je upravo jedan od onih koji tokom svih ovih godina konstantno radi na sebi, uvek je prisutan, uvek svež, autentičan, sa toplim i ljudskim porukama  koje su jasne i prihvatljive kako starijoj , tako i mlađoj publici. A to je jedna od osobina i    kvalitet kojeg poseduje veoma mali broj umetnika, generalno u svetu.
Da ne nabrajam pojedinačne numere, uživajte u jednom ovakvom izdanju, a verujem da ukoliko do sada niste,  kada ga jednom budete čuli, shvatićete veličinu i značaj kojeg kao autor i pevač poseduje Vlado Kreslin.

crorec.net

facebook.com/vkreslin