ANDREJA, RUNDEK & EKIPA – “Mura Mura”

    
Share Button

(Menart) 2019.
CD/LP/digital
Folk/world music – CROATIA

Tokom februara meseca na regionalnom tržištu pojavio se album “Mura Mura”, gde su u glavnoj ulozi pevačica, trubačica, umetnica,performerka Andreja Kurelec Košavić, ansambl Ftičeki i nezaobilazno ime svih mogućih muzičko-kulturoloških dešavanja, naročito u Srbiji – Darko Rundek.

Andreja je izabrala svojih 12 omiljenih medjumurskih pesama, koje je bend uobličio, na specifičan način muzički odslikao, prearanžirao, postavio, dok je Darko Rundek bio producent, pored uloge gitariste koju je imao pri realizaciji samog izdanja.
Sve je to snimano, urađeno i realizovano u zagrebačkom studiu “DM” praktično tokom dva dana snimanja, 24-og i 25-og februara 2018-e. Ton majstori su bili Mario i Zvonimir Domazet, a miksano je u Zagrebu i Parizu. Za pre-mastering bio je zaslužan Višeslav Laboš, a finalni mastering pomenuti dvojac – Mario i Zvonimir Domazet.

“Mura Mura” predstavlja neku varijantu medjumurskog bluesa ili soula, gde sama atmosferičnost interpretacije Andreje Kurelec Košavić, dinamizira strukturu  songova. Iskusna ekipa svirača sastava Ftičeki je svoj posao odradila na profesionalan način, trudeći se da u aranžmanskom delu što je moguće različitije se postavi prema određenom songu, odnosno pesmama.

Tako dolazimo i do toga da pojedine numere imaju jednu “smireniju” izvođačko-vokalnu dimenziju, neke druge ponavljajuće-hipnotizirajuću opciju, gde da ponovim još jednom, je uvek u prvom planu sam način interpretacije centralne figure ovog albuma-projekta, pomenute  solistkinje Andreje.

I pored bogatstva međumurskog folklora, samim tim i širine potencijalne eksperimentatorske dimenzije od strane  aktera u vidu postavke i nadgradnje samih pesama, krajnji rezultat je može se reći – polovičan. Određeni deo materijala je vidljivo urađen tako da je jasno koliko je uloženo truda, energije pa i znanja aktera da pesme strukturno dobiju na snazi, jednoj drugačijoj dimenziji i različitijoj atmosferičnosti. No, ovakvo stanje stvari ne važi i za kompletan materijal, gde je vidljivo kako su same ideje nedostajale, i kako se određene sviračke fraze naprosto ponavljaju, gde nedostatak bazične  ideje odnosi na kraju prevagu.

Ako posmatramo kao varijantu eksperimenta , “Mura Mura”, predstavlja izazov za aktere koji su na svoj način pristupili medjumurskom folklornom nasleđu, gde praktično najveći benefit dobija Andreja Kurelec Košavić, pokazujući široki spektar vokalne elastičnosti i interpretatorske snalažljivosti.

menart.hr