BLUZ MAŠINA – “Hotel prošlosti”

    
Share Button

(Self – released) 2019.
CD/digital
Blues rock – SERBIA

Tokom juna meseca ove 2019-e godine, pomalo iz drugog plana, bez neke prethodne značajnije medijske najave, beogradski sastav Bluz Mašina objavio je u sopstvenoj režiji svoje drugo po redu albumsko izdanje. Prvi album “Tragovi”,  bio je realizovan za beogradskog izdavača “Metropolis Music” (2016.) i najavio je ne male potencijale sastava kojeg predvodi glavni autor,  gitarista i pevač Ivan Milenković.

Grupa deluje  u formaciji tria, mada pomenuti Milenković često nastupa i solo, što je jako dobro poznato svim onima koji prate ovdašnju blues scenu.

Kao  što sam napomenuo, “Tragovi” su najavili kojim putem će se u autorskom smislu razvijati Milenkovićeva razmišljanja, mada je on to nagovestio još od samog formiranja grupe i nastupa koji su bili održani pre objavljivanja debi albuma.

“Hotel prošlosti”, kojeg je bend upriličio u sopstvenoj varijanti, vrlo je skromno tehnički opremljen, tu su stvari trebale biti bolje odrađene, ali ono što je najvažnije, Bluz Mašina nisu upali u zamku drugog albuma, čak šta više u mnogim segmentima aktuelno ostvarenje pokazuje da u kompozitorskom, kao i izvođačkom smislu Milenkoviću i ekipi ne nedostaje inspiracije i nadahnuća. Na albumu se našlo 10 songova, među kojima jedna obrada – “Ibar vodo”, koja je sa ovako ponuđenom verzijom poprimila potpuno drugačiju dimenziju i oblik.

“Hotel prošlosti” je takođe slušljivo i melodično izdanje, gde nema suvišnih sviračko/izvođačkih egzibicija, ali gde su melodija kao i sama harmoničnost u centralnom planu. Vredi dodati da su pesme ujednačene kako psihološki, tako i realizatorski, kao i da Bluz Mašina nastavljaju onim putem kojeg su zacrtali još na svojim počecima.
Čini se da neke od ponuđenih šansi nakon prvog albuma bend nije iskoristio sebi u prilog  i verujem da određene greške koje se gotovo uopšte ne odnose na muzički, ali zato mnogo više na promotivno – “komunikacijski” status,  će u dolazećem periodu biti ispravljene i prevaziđene.

facebook.com/thebluesmachineband