SRĐAN MARJANOVIĆ – “Peščani sat” – 45 sentimentalnih godina

    
Share Button

(Jugoton/Croataia Records) 2019.
2CD/digital
Pop/pop -rock – SERBIA

Prisutnost Srđana Marjanovića na ovdašnjim i Ex-Yu prostorima kontinuirano traje dekadama, a aktuelno dvostruko albumsko ostvarenje i u podnaslovu asocira na 45-to godišnjicu karijere.
Tokom godina egzistiranja kao kantautor i solista, Srđan je oduvek imao posebnu poziciju. Radio je onako kako su ga uverenja i stavovi “nosili”, a njegov baladerski stil po mnogo čemu osoben i specifičan, iznedrio je ne mali broj pesama koje se i danas često emituju  na brojnim radio stanicama i  programima.

Srđan je bio uključen tokom godina u razne projekte, sarađivao je sa mnogim ovdašnjim muzičarima, bavio se izdavaštvom,  radio je kao urednik i u propagadnoj službi “ZKP RTV Ljubljane”, te urednik “Ćao sounda”. Kroz  bend Puma i druge prateće sastave koji su bili tokom godina uz njega, prošao je veliki broj muzičara i aktera ovdašnje pop-rock priče.
“Peščani sat”…predstavlja jednu produženu varijantu rekapitulacije karijere uz nekoliko novih pesama, koje su naravno u  prepoznatljivom sentimentalnom i emotivnom stilu, gde ljubav i jedan tipično njegov tekstualno-fetišistički odnos prema ženi zauzimaju centralno mesto i ulogu. Naravno, ne izostaju ni sećanja i podsećanja na prijatelje iz nekadašnje Jugoslavije, sa kojima je svojevremeno i ostvarivao takođe umetničku saradnju, kao što je slučaj sa npr. Tomažom Domiceljem.
Jedan od aduta  je i naslovna  numera koja otvara ovo dvostruko izdanje –  “Peščani sat”, otpevana u duetu sa Majom Odžaklijevskom.
Voleli ili ne ono što je Srđan  radio i radi tokom svih ovih  godina, ne možete se oteti utisku da je  uspeo da ostane svoj i na određeni način prepoznatljiv. Iako su njegovi solo albumi doživljavali različite komponente uspešnosti ili prihvaćenosti, činjenica je da Marjanovićeva karijera zavređuje dublju analizu i  jedan svestraniji osvrt.
“Peščani sat” kroz 2 CD-a i 31 objavljen song, pokušava da odgovori na što je moguće relevantniji način, kako je izgledao i izgleda umetnički opus ovog muzičara, kome pretpostavljam ovo nije i neće biti poslednje objavljeno izdanje.

crorec.net