ZORAN PREDIN & DAMIR KUKURUZOVIĆ DJANGO GROUP – “Zoran peva Arsena”

    
Share Button

(Jugoton/Croatia Records) 2019.
CD/digital
Chanson/pop/gipsy swing – SLOVENIA/CROATIA

Jubilej, 40 godina uglavnom vrlo uspešne karijere  Zoran Predin je obeležio ove 2019-e godine, prvo objavljivanjem knjige naziva “Glavom kroz zid”, a ubrzo i realizacijom albuma “Zoran peva Arsena”, kojeg je snimio zajedno sa etabliranim Damir Kukuruzović Django Group-om.

Jedna od inicijalnih ideja objavljivanja  i snimanja pesama Arsena Dedića, donekle je “pozajmljena” od Matije Dedića i njegovog “Matija svira Arsena” ostvarenja. Inače, Matija Dedić je prisutan na ovom albumu kao gost, gde su njegove klavijature uzele učešće na sledećim  pesmama : “Pamtim samo sretne dane”, “Moderato Cantabile”, “Takvim sjajem može sjati” i “Završit ću kao Howard Hughes”.
“Dvanaest izabranih songova iz bogatog  opusa sigurno jedne od najznačajnijih figura generalno ovdašnjih muzičkih prostora, nalazi se na ovom izdanju, a  album sasvim sigurno predstavljao je veliki test za samog Predina, inače privatno Arsenovog velikog prijatelja.

Značajno je istaći što je uostalom i bio Predinov i njegovih saradnika cilj, da su gotovo sve kompozicije dobile  na drugačijem izvođenju i interpretaciji, odnosno drugačijim aranžmanskim rešenjima. Stilska forma gipsy swinga, koju već godinama unazad Predin prilično rabi na svojim izdanjima, ovde na brojnim mestima, odnosno kroz većinski deo preriređenog materijala ima izraženiju primenu i prisutnost. No, to samo po sebi ne znači, da su mnoge od pesama izgubile na svojoj prvobitnoj psihološkoj vrednosti ili generalno izraženoj poruci. Neke od  pesama koje je Predin sa bendom priredio zavređuju da im se često u ovako realizovanim verzijama vraćate, kao što su npr. : “Ni ti, ni ja”, “Moderato Cantabile”, “Zagreb i ja se volimo tajno”, “Kuća pored mora”..Pojedini songovi po mom mišljenju nemaju toliku ubedljivost, čak će se Predinove verzije brzo zaboraviti, kao što su : “Ako priđeš bliže” ( zagrli me ), čiju najpoznatiju obradu znamo iz interpretacije Zdravka Čolića, ili song “Imenom sam tvojim zvao”. No, sigurno da ovaj album zavređuje dublju analizu, kao i češća preslušavanja i postepena otkrivanja. Nije ovo nikako bio lak zadatak, a takođe i nimalo zahvalan. Tim više treba ceniti i poštovati  trud svih aktera, pa makar on i ne bio u potpunosti onakav kakav je na samom startu bio zamišljen.

crorec.net