BRANKO ISAKOVIĆ – “Aja Sofija”

    
Share Button

(Multimedia Music) 2019.
CD/digital
World music/ambiental/ethno/fusion – SERBIA

Basista Branko Isaković dugi niz godina je prisutan na domaćim i EX -Yu prostorima, kao aktivan instrumentalista, lider brojnih sastava i projekata, studijski i seshn muzičar i osoba čiji tonovi i zvuci su zapisani na velkom broju izdanja. Branko je tu od kraja 70-tih godina, a njegova uloga u sastavima kao što su : Bulevar, Propaganda, Kerber, Dejan Cukić i Spori Ritam Band, Bistrik, Teodulija…kao  i saradnja sa  drugim izvođačima i akterima je izuzetno značajna i neizbrisiva.

“Aja Sofija” je aktuelno albumsko ostvarenje, može se dodati i neka vrsta projekta, gde on kao glavni autor na neki svoj način istražuje duhovnost i tragove – hrama svetlosti “Aje Sofije”, koja je poslužila kao inspiracija za muzička analiziranja, istraživanja, kao i  suočavanja sa brojnim emotivnim stanjima i percepcijama . Rekli bi, vrlo ozbiljan izazov, koji je uključio i veću grupu etabliranih i vrsnih muzičara/instrumentalista poput : Ivana Aleksijevića, Nebojše Brdarića, Dejana Đurovića, Maks Kočetova, Dimitrija Vulovića, Tatjane Karajanov, Milana Petrovića… a neka mi oproste oni ostali koji su ovde  svojim prisustvom i učešćem imali više nego važnu ulogu i rolu, a koje ću izostaviti.

Kroz 13 tema, među kojima su i dve makedonske narodne peesme, koje su aranžmanski izmenjenije, suočavamo se da ponovim još jednom, sa specifičnim autorsko-izvođačkim izazovom, kroz kojeg se mešaju world music elementi, ambiental pristup, ethno uticaji, kao i fusion opcije. Sama muzika ima smirujuću i opuštajuću dimenziju, ali nijednog trenutka ne treba smetnuti s uma, da su je kao takvu kreirali vrsni izvođači, koji su svirali pre svega “glavom”, a tek onda prstima, gde jasno iskustvo svakog prisutnog pojedinca, je itekako  uticalo na finalnu sliku materijala koji je iznedren na ovom izdanju.

“Aja Sofija” je album koji se sluša u “jednom cugu”, a atmosfera ponuđena već  sa prvim taktovima, adekvatno se reflektuje sve do završnih tonova i kraja sviračkog dela priče.
Ovo je album kojeg će različiti slušaoci doživeti na različit način ( uostalom zar nije uvek tako ), ali je izdanje u kojem će svi oni koji budu pronašli onu “retku esenciju”,  mu se često vraćati.

facebook.com/BrankoIsakovic

multimedia-music.com