U ŠKRIPCU – “Greatest Hits Collection”

    
Share Button

(Croatia Records) 2019.
CD/digital
Pop rock / new wave – SERBIA

U ediciji “Greatest Hits Collection” – “Croatia Recordsa”, ovih dana se na regionalnom tržištu pojavilo izdanje koje kroz 20 snimaka/numera bi trebalo da podseti, informiše, a  one koji su slabije upućeni  upozna,  sa najuspešnijim pesmama koje su obeležile karijeru beogradskog sastava U Škripcu.

Karijera Škripca bi se mogla podeliti u nekoliko faza, u dobroj meri međusobno različitim, gde je kroz postavu grupe prošao priličan broj muzičara, a da je za to vreme bend objavio 6 izdanja, zapravo 7 ako uključimo i CD – Delča A i U Škripcu -“Jubilarnih 20 i nešto godina” koji je 2007-e realizovao “Automatik”.

U svojim najuspešnijim danima i vremenski najduže, izražajni put grupe je trasirao trio kojeg su činili : pevač Milan Delčić-Delča,  gitarista  Aleksandar Vasiljević- Vasa i klavijaturista Zoran Vulović – Vule.
I pored značajne uloge koju je na sceni imao frontman Delča, tokom kompletnog toka karijere,  ključna figura postave bio je i ostao klavijaturista i glavni autor, pomenuti Zoran Vulović -Vule, poslednjih godina jedan od najuspešnijih ovdašnjih promotera/koncertnih organizatora i  vlasnik prestižne agencije ” Long Play”.

Škripac su krenuli kao new wave sastav prilično alternativnog i kompleksnog autorskog pristupa u svojoj najranijoj, nazovimo to početnoj ili demo fazi, a u dobroj meri takva izražajna psihologija preneta je i na njihov debi album “Godine ljubavi” (PGP RTB, 1982.). Već na sledećim izdanjima – “O je!” ( 1983.), mini LP-u “Nove godine”(1983.) i “Budimo zajedno” (1984.), svi objavljeni za “Jugoton”, sastav se više okreće ka malo upeglanijem pop zvuku, koji je iznedrio i jedan određen broj hitova, songova koji su ostavili traga na ovdašnjoj sceni, kao i kod velikog broja publike. Jedno vreme bend nije radio, gitarista Aleksandar Vasiljević -Vasa je pokrenuo sastav  -Košava, a Zoran Vulović sa izmenjenom postavom, 1987-e godine za beogradski “Jugodisk” objavljuje album “U Škripcu” sa naglašenijim rock prizvukom, i značajnim otklonom od nekadašnjeg prepoznatljivog new wave i pop zvuka.

“Greatest Hits Collection”  relevantno je uspeo da pomiri razne tokove karijere grupe, a od ponuđenih 20 numera, nisu izostavljene pesme koje se pamte i koje su obeležile tok karijere grupe kao što su primerice : “Siđi do reke”, “Beograd spava”, “Kao u boji”, “, “Izgleda da mi smo sami”, “Južno voće”, “Koliko imaš godina”…

Škripac je na neki svoj način obeležio vreme naročito prve polovine 80-tih godina, mnogi će reći da su mogli da urade mnogo više, no u jednom periodu i što se samih tiraža tiče, približili su se ( istina nikad dostigli ), ondašnjoj prvoj ligi EX -Yu aktera. Pevač Delča, praktično sve do kraja svog životnog puta, pored muzičke karijere bio je i istaknuta medijska ličnost, a klavijaturista i glavni autor Zoran Vulović je danas neizostavna figura i pokretač  brojnih značajnih kulturoloških dešavanja na ovim prostorima.

crorec.net