DIOGEN – “Diogen”

    
Share Button

(Croatia Records) 2018.
CD/LP/digital
Rock/pop-CROATIA

Krajem 2018-e godine “Croatia Records” je na tržište izbacila album sastava Diogen, grupe za koju se samo pre izvesnog vremena govorilo da predstavlja ne baš neku varijantu super benda, ali sastava od kojeg se dosta toga pozitivnog ili intersantnog može očekivati. Osnovala su ga dva člana više no kultnog sastava Daleka Obala – Zoran Ukić i Jadran Vušković, a pridružili su im se Miro Šoić i Ivan Bužančić Buža.

Krenuli su 2016-e godine, učestvovali na par manifestacija, a kao što sam malo pre pomenuo, krajem prošle godine izlazi im istoimeni album sa 10 songova, 9 autorskih plus  Bowie-vom obradom – “The Man Who Sold The World”, ili u prepevu benda – “Čovjek što prodao je svijet”.

Splitski sastav na svoj način kombinuje elemente rocka i popa, ili popa i rocka ako vam se više sviđa, dodao bih na vrlo “gradski” /lokalni način, obrađujući teme koje su oko njih i koje ih okupiraju. Daleko su manje “angažovani” u svakom smislu od pomenute  Daleke Obale, ali je polovina grupe verovatno i svesno htela da napravi svojevrsni odmak od te prethodne priče.
Nema sumnje da su članovi postave vrlo ozbiljno pristupili realizaciji materijala,  digi CD je opremljen  dodatkom od vrlo luksuzno urađenog 24-o stranog bookleta , a sam materijal je sniman u periodu od 3 godine.

“Diogen” sadrži priređene songove  koje će sigurno lakše i adekvatnije prihvatiti lokalni i gradski sledbenici, kao i oni koji se sa posebnim sentimentom  sećaju perioda delovanja Daleke Obale.
Ne mogu se oteti utisku da sam očekivao malo više od  ovde prisutnog materijala, kao i ekipe koja je sve ovo snimila i realizovala. Koliko sam uspeo da primetim i sama promocija albuma mogla bi biti malo ozbiljnija i izglednija, jer u svakom slučaju akteri ove priče to minulim radom zavređuju i zaslužuju.

crorec.net