BORGHESIA – “Proti kapitulaciji”

    
Share Button

(Moonlee Records)2018.
CD/2LP/digital
Electro/EBM/industrial/ experimental  – SLOVENIA

Ljubljanska Borghesia je ponovo u centru aktuelnosti. Promocija albuma “Proti kapitulaciji”, objavljenog tokom oktobra meseca 2018-e je uveliko u toku.   Medijska  i koncertna dešavanja  se zahuktavaju, a beogradska publika imaće prilike da vidi ovaj “renoviran” sedmočlani sastav u petak 15-tog februara na nastupu u “Elektro Pioniru”.

Kao što je dobro poznato, Borghesia su jedni od pionira EBM pravca iz 80-tih godina, a akt predvođen ključnom ličnošću Aldom Ivančičem, od 2014-e godine pokreće svoj novi “život” u drugačijem okruženju, relacijama i drugačijoj slici muzičke industrije.
“Proti kapitulacije” izdanje realizovano kao CD, dupli LP i naravno u digitalnoj formi, je nema sumnje album čijem kreiranju se ozbiljno i temeljno pristupalo. Reč je o konceptualnom ostvarenju, gde su tekstovi delo avangardnog nacionalnog pesnika – Srečka Kosovela (1904-1926), nazvanog još i kraški Nikola Tesla “modernističke poezije”, a predstavljaju na neki način osudu i kritiku Evropske politike, vrlo aktualizovanu i u sadašnjem trenutku.

Aldo Ivančič je zadužen za sve ostale muzičke i produkcijske detalje, a sam sound Borghesie je generalno više okrenut nekom ranijem periodu, nego što se može reći da ide u korak sa savremenim žanrovskim trendovima. Ovo nikako ne znači da su izražajno Borghesia passe, čak šta više čini se da aranžmanska ozbiljnost,kao i prisutnost više psychedelic elemenata čine da priređeni materijal “dinamično” drži pažnju slušaoca, što je samo po sebi jedan dodatni kvalitet,koji nije bio toliko “rabljen” na njihovim ranijim izdanjima.
Videćemo, kako će se stvari oko Borghesie u budućnosti odvijati, same reakcije na album “Proti kapitulaciji” su različite, ali to je u svakom slučaju dobro, Borghesia su ponovo akt o kojem se polemiše i raspravlja, naravno sa daleko manjom efektivnom specifičnom težinom nego što je to ranije bio slučaj, ali izazov sa njihove strane ka publici je upućen…

moonleerecords.bandcamp.com/album/proti-kapitulaciji