PRVA LJUBAV – “The Best Of Collection”

    
Share Button

PRVA LJUBAV..The Best Of Collection..CDCover(Croatia Records) 2018.
CD/digital
Pop rock / CROATIA

Zagrebački sastav Prva Ljubav, tokom kratkotrajnog delovanja na ondašnjim EX-Yu muzičkim prostorima, predstavljao je primer jednog za nacionalnu, a mnogo više hrvatsku i gradsku scenu akta, koji je imao tendenciju ostvarivanja velikih rezultata, ali je na kraju krajnji saldo uglavnom bio ispod očekivanja i potraživanja svih onih koji su stajali iza ovog može se sa pravom reći – projekta.

Ključna figura koja je kreirala priču, marketinško delovanje, dobrim delom image o Prvoj Ljubavi bio je Josip Ivanković koji je za ove tinejdžere komponovao muziku. Prva Ljubav su imali podršku svog izdavača ” Jugotona”, a jedna od vodećih intencija ekipe koja se “brinula” o bendu pored pomenutog Ivankovića bila je da se sve moguće medijske stvari kao naravno i muzičke, postave tako da se bend svidi svojim vršnjacima. Ali do toga nije došlo, jednostavno namenski vođena karijera grupe, u čijoj centralnoj  postavi su bili : Mario Lekić, Mate Matišić, Tomislav Šojat, Galib Čaušević, nije nailazila na onakav prijem kakav je bio za očekivati. Takođe, vidljiva prisutnost u hrvatskim medijima onoga vremena nije doprinosila većem intersovanju grupe u nekim drugim krajevima, što bi rezultiralo izraženijim pozivima za koncerte, nastupe i neke druge vidove eksponiranja. Bend je imao i određene “live”nastupe koji su bili brižljivo planirani,od kojih treba istaći njihovo pojavljivanje na velikom koncertu Bijelog Dugmeta sa brojnim drugim sastavima na stadionu “JNA”.

Ipak, tokom kratkotrajne četvorogodišnje diskografske karijere, bend je uknjižio 4 albumska izdanja i 6 singlova. U poslednjoj fazi u grupi je pevala tada mlada Sanja Doležal, kojoj je to bila na neki način odskočna daska za dolazak u mnogo slavnije Nove Fosile.

Prva Ljubav su pevali o tinejdžerskim ljubavima, svojim vršnjacima, Dinamu, a kada su jednostavno sa scene nestali, na njih u kasnijim osvrtanjima uglavnom nije obraćana bilo kakva relevantnija pažnja.

Pre par meseci “Croatia Records” objavljuje svojevrsnu kompilaciju najpoznatijih songova grupe, ukupno 22, realizovanih u periodu od 1979- do 1982-e godine.
Prva Ljubav su mnogo više od same muzike koju je za njih komponovao Josip Ivanković bili poznati kao akt čija je karijera vođena, po uzoru na karijere brojnih drugih etabliranih svetskih (porodičnih) sastava ili aktova iza kojih su stajale velike kompanije. Eksperiment sa zagrebačkim momcima i kasnije jednom devojkom uglavnom nije uspeo, ali je diskografski trag ostao, kao i dokumentovane uglavnom medijske slike njihovih pojavljivanja.

crorec.net