HOJSAK & NOVOSEL – “Perle”

    
Share Button

(Croatia Records) 2018.
HOJSAK & NOVOSEL..CDCoverCD/digital
World music/pop/ethno – CROATIA

Album koji poslednjih nedelja zaokuplja pažnju najviše hrvatske javnosti, ali i regiona je izdanje naziva “Perle”, kojeg su realizovali i priredili kontrabasista Tihomir Hojsak i tamburaš Filip Novosel.
Inače to je njihov već treći po redu album, kojeg su objavili tokom vrlo kratkog vremenskog perioda, s obzirom da su ozbiljnije krenuli u muzičku avanturu 2016-e godine.

Kako sami kažu, glavna intencija u kreativnom i izvođačkom smislu jeste da se istraži i na određeni način  eksperimentiše sa različitim muzičkim formama i konceptima  sa ciljem da kontrabas i tambura budu u nekakvom epicentru. Bilo da  su u pitanju muzičke ideje, izvođački postupak, ili pak’ aranžmanska rešenja.
“Perle” sa 9 priređenih tema,predstavljaju svojevrstan hommage Zlatanu Stipišiću Gibonniju i njegovom legacy-ju. A na albumu su pored pomenutog Gibonnija učestvovala i takva respektabilna imena i ličnosti poput : Monike Leskove, Ismaila Lumnovskog, Elvisa Stanića, Vlatka Stefanovskog, Damira Urbana, Miroslava Tadića. Ton majstori na snimcima bili su : Neven Marinac i Filip Vidović, za mix su bili zaduženi Filip Vidović i Nikša Bratoš, a pomenuti Vidović bio je zaslužan i za mastering.

Vrlo sofisticirana produkcija, pedantno rađeni aranžmani, maštovita vokaliziranja ( gde ih ima ), potvrđuju da su svi prisutni akteri dali zapažen doprinos, da se Gibonnijev autorski pečat  i u kreativnom smislu još jednom “preispita”, izvođački modifikuje i profesionalno postavi.

Različiti songovi sa albuma imaju i različitu strukturnu i aranžmansku dimenziju, atmosferičnost, emociju i energiju i sigurno da je dobro što je dat autentičan otisak i pečat. Ima tu svega, ali u jednoj umerenoj i vrlo mudro postavljenoj liniji – od world musica, preko mediteranskog pasticha, do ublaženih jazz varijacija i ethno upliva.
Hojsak i  Novosel su sa svoje strane pružili maksimum da ovo izdanje bude realizovano na profesionalan, ali takođe da ponovim još jednom i  kreativan način, u čemu su imali svesrdnu pomoć prisutnih aktera. Reč je o vrlo intersantnom ostvarenju, kojeg preporučujem da preslušate, bez obzira da li imate afiniteta prema ovako ponuđenom muzičkom asortimanu, kao i prema autorskom radu samog Gibonnija.

crorec.net