“ZET Fest” Šipovo Janski otoci.. 26-29.07.2018.

    
Share Button

CH7A3004U sjajnom ambijentu “Janskih otoka” kraj Šipova, održan je treći po redu “Zet Fest” u periodu od 26-og  do 29-og jula.Dani ekologije,  muzike, druženja, ljubavi, sve je to bilo na jednom mestu u nesvakidašnjem prirodnom okruženju potoka, slapova i “netaknute” prirode.

Organizacija koja je bila besprekorna, a trajala je sa intenzitetom nekoliko meseci, iako je već sve pripremano uveliko nakon završetka drugog “Zet festa”, kao i tim koji je bio uključen u sve realizatorske i tehničke detalje, pokazali su kako se sopstvenim snagama, stvari od početka do kraja mogu izvući i postaviti  na najbolji mogući način.

CH7A3170Tokom dana trajanja festivala održavali su se brojni van muzički programi, takmičenja u pravljenju kotlića sa ukusnim sastojcima, takmičenja u pravljenju najboljih pita…a predavanja o ekološkim trendovima kao i škole/tribine  sa muzičkim kontekstom, dopunjavali su  sliku o bogatom programu.
Izbor bendova je  bio šarenolik, stilski raznovrstan, a tokom trodnevnog “live” happeninga, na stage su bili sledeći akteri i sastavi : Varvarogenije, Vatra, Ritam Nereda, Mortal Kombat, Divlje Svinje, D Zoo, Pero Deformero, Kerber, Sunshine, Texas Flood, Pankrti, Yu Grupa, Tupas Mene. Opravdano su izostali  najavljeni Vatreni Poljubac, zbog nažalost tragičnog događaja, smrti ćerke Milića Vukašinovića.

CH7A2599Nije bilo elektronskih, DJ ili techno varijanti, kakvima su bogati brojni festivali u regionu, a vrlo moćan zvuk, tehnički besprekoran, činio je da pažnja publike bude usmerena isključivo ka muzici njihovih ljubimaca.
Sastavi su uglavnom svirali između 50 i 75 minuta, a kod publike na  očekivano sjajnu reakciju nailazili su nastupi Yu Grupe,  Ritma Nereda, Kerbera, Sunshina, koji se koncertno vraćaju, da dodam takođe Pera Deformera, čija folk/metal /parody varijanta ima puno sledbenika među publikom koja se našla na festivalu.
CH7A2600Texas Flood i lider/frontman Neša Texas izraženiji akcenat su dali na nekolicinu songova koji bi se trebali naći na sledećem albumu benda, a predstavljaju svojevrsni remake Ex-Yu muzike 70-tih.

“Majko zemljo” Tihomira Pop Asanovića i “Ove ću noci naći blues”, Bregovića i Dugmeta, naišle su na izuzetne reakcije od strane publike, a bilo je još toga. Publika na “Janskim otokama” je takođe veoma dobro prihvatila Peru Lovšina i Pankrte, kao i Vatru koji su nastupali prvog dana. Mlađani D Zoo iz Subotice su svoj nastup  više modifilovali ka funk/fusion formi, manje “metalizirajući” svoj od ranije prepoznatljiv sound. 2 pevača na bini i  ubedljiv show, koji je bio za pamćenje.

CH7A2757Muzički program festivala su zatvorili banjalučani Tupas Mene, bend koji je u svom gradu prilično aktivan, dodao bih i cenjen, mada im tek prestoji borba za širu afirmaciju. Veoma su originalni, a njihov autohtoni pristup bazira se na  kombinaciji alter i  emo rocka, koji vrlo savremeno zvuči.

Treći “Zet fest” opravdao je očekivanja verujem većine, da ne kažem svih posetioca koji su bili prisutni tokom dana trajanja. Ovo je takođe festival, koji je po mom mišljenju jedan od najozbiljnijih i najkvalitetnijih ( bez obzira na afinitete ) u čitavom regionu, koji nakon tri godine postavlja visoke standarde. Dobrodošli sledeće godine na četvrti po redu ” Zet fest”.

zetfest.com/2018