GROM – “Hitno ekspres”

    
Share Button

Grom..Hitno ekspres..CoverFormat : digital
Demo snimak
Godina realizacije : 1980.
Žanr : rock/hard rock/melodic rock/pop rock

Sastav iz makedonskog grada Bitole Grom, je svoju karijeru započeo još u vremenu egzistiranja zajedničke države. Činjenica je  da u njihovoj početnoj fazi karijere, odnosno u prvom periodu, za njih se van granica Makedonije uglavnom vrlo malo  znalo i nisu dopirale neke relevantnije informacije.

Tako smo došli i do snimka iz 1980-e godine naziva “Hitno ekspres” koji ih je u ono vreme predstavio kao grupu mladih i vrlo energičnih rockera, a sama pesma predstavljala je aranžmanski i realizatorski eksplozivnu kombinaciju rock, melodic rock, hard rock i pop rock elemenata. Interpretacija je na maternjem jeziku, i može se reći da je sam kvalitet snimka u tehničkom smislu vrlo zadovoljavajući.
Nisu imali u ono vreme nazovimo to jugoslovenski iskorak, ili karijeru za koju bi se znalo van gradskih i tada republičkih okvira, ali kako informacije kazuju, tokom 90-tih godina, a kasnije i u post 2000-tim imali su određene aktivnosti, koje u Makedoniji nisu prošle nezapaženo. Svirali su  u Engleskoj i delili stage sa poznatijim internacionalnim imenima. Tokom 90-tih učestvovali su  na nacionalnim festivalima, kao što je “Mak Fest”, a o njima su snimljene i TV emisije.

Gom..Band picture 2
Od 90-tih pa do donašnjih dana, ublažili su zvuk i pristup, okrenuvši se više nekakvoj  varijanti pop rocka, često iskačući  u sfere ethno sounda i nacionalnog melosa, što je usostalom ne redak slučaj kod brojnih sastava/izvođača koji dolaze iz ove sredine.

Iako na samom netu nema baš puno informacija o kontinuitetu njihovog delovanja, činjenica je da su u svom gradu Grom renomiran sastav.

Pesma “Hitno ekspres” koja je realizovana davne 1980-e godine, najavila je njihove mogućnosti, no afiniteti su se  tokom vremena okrenuli ka nekom drugom pravcu.

facebook.com/profile.php?id=100004299886108