Bombaj Štampa…”Dom Omladine” Beograd.24.02.2018.

    
Share Button

20180224_215201Subota,  po pravilu je dan i veče koji obiluje kulturnim i muzičkim dešavanjima u glavnom gradu. Tako je  ovaj 24.02. bio može se reći prebogat događajima i aktivnostima, a ono što bi verovatno mnogi  samo koju dekadu ranije teško mogli poverovati, je i činjenica da je koncert Bombaj Štampe,  bio samo jedan u nizu od brojnih, a koji da dodam bar što se internet promocije tiče, nije imao relevantnu medijsku potporu i marketing.

Tako se u prostoru “Amerikane” okupilo negde oko 250 posetilaca, dodao bih što je svakako pozitivno predstavnika više generacija, a ne samo onih starijih koji su odrastali zajedno sa bendom. Najviše je, što je u dobroj meri i logično bilo predstavnica lepšeg bola, kao i one publike koja je naklonjena nečem što bi mogli nazvati Ex- Yu pop rockom . U publici su se mogli videti i Momčilo Bajagić-Bajaga, kao i etablirani rock fotograf Wood RS.

Koncert je počeo sat vremena kasnije od prvobitno najavljenog, dakle bend je bio na bini od 21 sata i 30 minuta. Svirali su u postavi kvinteta, a tokom svih ovih godina isprekidane i diskontinuirane karijere stalni članovi, autorski tandem Branko Đurić-Đura i Nedim Babović, su logično i bili sve vreme u centru pažnje, “dirigovavši ” aktivnostima na bini i sa bine.
20180224_214951Zajedno sa bisom, Bombaj Štampa su svirali sat i 45 minuta. Sound u sali je bio na visini, a Đura i ekipa su bili uvežbaniji i ubedljiviji, nego što je slučaj bio poslednjih nekoliko puta, kada sam imao prilike da ih gledam u koncertnoj varijanti.

Sam nastup bih podelio na dva dela , prvi kad i nije sve tako baš ubedljivo delovalo od strane benda prema publici, gde sama motorika i izbor songova nisu bili u očekivanoj sinhronizaciji i drugi kada je uz izvođenje poznatih hitova auditorijum “eksplodirao”, a Đura i Nedim su vešto znali da upravljaju publikom. Na kraju pretpostavljam da je veliki broj gledalaca otišao kućama, ili dalje u provod sa osmehom na licima.

20180224_214915Bombaj Štampa su u vreme nekadašnje zajedničke države smatrani od dobrog dela kritičke javnosti za sastav pred kojim je izgledna karijera sa uspešnim i komercijalnim prefiksom. Do nje u željenoj formi ipak nije došlo, a lično mislim da razloga zbog kojeg je sve tako, ima više i nije onaj najpresudniji – raspad zemlje, cepanje tržišta i slične varijante. Razlog više leži u mogućnostima, slobodnom vremenu, htenjima, procenama pa zašto i ne reći ne baš dobrom snalaženju u novonastalim okolnostima Đure i Nedima, koji zbog svega toga nisu izvukli sve ono što su mogli od same karijere, koja je mogla i trebala biti drugačije postavljena i tretirana. Naravno, ispravke su uvek moguće i što je još važnije dobrodošle.

Fotografije: Anđelka Lokner

facebook.com/bombajstampaofficial