VLATKO STEFANOVSKI – “Mother Tongue”

    
Share Button

VLATKO STEFANOVSKI..Mther Tongue..CDover(Croatia Records) 2017.
CD/digital – MACEDONIA
Fusion/ethno/acoustic – MACEDONIA

Renomirani makedonski muzičar i jedan od najznačajnijih instrumentalista sa ovih prostora, nedavno je objavio novo albumsko izdanje naziva “Mother Tongue”.
Reč je o materijalu kojeg je snimio i realizovao sam sa gitarom u svom studiju, gde je na neki  način songove koje je do sada objavljivao ili sa njima muzički “baratao”, a one su tokom godina činile i čine neraskidivi deo njegovog umetničkog bića, aranžmanski postavio i oblikovao u nešto izmenjenijoj formi.

Stefanovski je toliko  proživljen muzičar i autor, čije iskustvo dovoljno govori samo po sebi, ali raduje  postojanje  izazova, s kojim se suočio u kreiranju i nastajanju materijala koji se našao na “Mother Tongue” izdanju.
Stefanovski maestralno “gradi” prostor i stvara atmosferu, vešto citirajući postavljene teme,pri čemu sem u par navrata vrlo malo improvizuje, ili prepušta da ruke “same” sviraju.

VLATKO STEFANOVSKI..Personal pictureAlbum otvara vrlo nadahnuta verzija songa “Bistra voda”,koja po meni uz nešto izmenjeniju verziju “Uspavanke za Radmilu M”, koju je prvobitno svirao zajedno sa Bregovićem gostujući na istoimenom albumu Bijelog Dugmeta, spada u highlightse kompletnog izdanja, koje se očekivano sluša u jednom dahu. “Makedonsko devojče” uz izmenjeniju ritmičnost zvuči ništa manje atraktivno, nego kada je gitarista izvodi uživo u električnoj formi pred brojnom publikom i po mom mišljenju ovakva akustična verzija takođe zavređuje sve pohvalne epitete.

Album zatvara bonus song “More sokol pie” u kojem je gost Rade Šerbedžija,koji je realno dao svoj autentičan vokalni pečat, mada nisam siguran da je ovakva verzija i kombinacija naročito inspirativna, bez obzira kolika i kakva  umetnička osobenost krasila popularnog glumca i poslednjih godina sve više interpretatora.
“Mother Tongue” sadrži materijal koji će verujem biti drag većini fanova i poklonika muzike Vlatka Stefanovskog.

vlatkostefanovski.com.mk

crorec.hr