BADVAJZER – “Best of 1987-1990” + “Uživo Bašta SKC-a Jun 1990” ( remastered )

    
Share Button

(Self – released ) 2017.
Digital
Hip – hop / rock  – SERBIA

 

BADVAJZER - Best of 1987-1990 actualNezaobilazno ime istorije ovdašnjeg hip-hopa je Badvajzer, sastav koji je delovao krajem 80-tih i početkom 90-tih godina. Oni su pokrenuli svoju priču kada je to u svakom slučaju bilo možda ne najteže, ali sigurno vrlo neizvesno, bar što se tiče potencijalne reakcije publike i javnosti.

Zablistali su na prestižnom subotičkom festivalu “Omladina 1990”, gde su ubedljivim nastupom, stavom, voljnim elementom, pa i vidljivim potencijalima uspeli da ubede većinu prisutne publike, ali i brojne kritičare i novinare, da je pred njima izgledna budućnost. Verovatno da postoji više razloga, zašto do razvoja nazovimo to  izvesnije karijere nije došlo, sigurno da je bilo kako subjektivnih, tako i vrlo objektivnih okolnosti, tek Badvajzer su “postepeno” nestajali, ali njihov uticaj, uloga i značaj tokom godina kružili su naročito kod pristalica hip-hop tendencija kao neka vrsta realne urbane legende. Dodao bih, vrlo zasluženo.

Badvajzer su bili predstavnici, logično one starije škole hip-hopa, koja je pomenutu žanrovsku varijantu kombinovala sa izraženim rock elementima, vidljivim i prepoznatljivim preko ubedljive sviračke  (gitarske) podloge.

30-og juna ove 2017-e, upriličene su remasterizovane verzije njihovog live nastupa iz 1990-e godine iz bašte beogradskog “SKC”-a, kao i kompilacije 1987-1990. Oba albuma su u digitalnoj varijanti dostupna na Badvajzer  “Soundcloud ” stranici. Tako i ovdašnja šira javnost ima lepu priliku da se upozna sa muzikom i pristupom grupe, čiji uticaj na razvoj žanra u ovoj sredini je neizostavan. Za Badvajzer je takođe karakteristično da su u vreme njihovog kratkotrajnog egzistiranja,   može se reći podjednako bili miljenici kako dolazeće hip-hop populacije, tako i one publike koja je bila naklonjena rock tendencijama. To je danas u modernom dobu gotovo nemoguće, mislim da rockeri slušaju hip-hop bendove , a ovi rock sastave, ali u ono vreme Badvajzer su uspešno “premošćavali” barijere.

Deo istorije ne samo ovdašnjeg hip-hopa, već i generalno uzevši muzičke priče je dostupan na uvid javnosti. Čak i ako niste pristalica pomenute muzičke forme, informacije i uvid o tome kako su zvučali momci iz Badvajzera su više nego dobrodošli.

facebook.com/badvajzer