FAUST – “Paklenih 25”

    
Share Button

FAUST..Paklenih 25..CDCover(Miner Recordings) 2016.
CD
Hard rock/heavy metal – SERBIA

Subotički sastav Faust prisutan je na ovdašnjim, ali i susednim mađarskim muzičkim prostorima praktično od 90-tih godina. Ipak njihova karijera u dosadašnjem periodu u pojedinim fazama nije posedovala skladni kontinuitet.Krajem prošle 2016-e godine, doajeni gradske scene objavljuju novo albumsko izdanje naziva “Paklenih 25” za “Miner Recordings”.

Faust su se predstavili kroz 13 songova otpevanih na srpskom jeziku, a sam materijal je odsvirao petočlani sastav kojeg čine : Tibor Cindrić, Attila Toth, Aleksandar Feher, Robert Syebenyi i Daniel Kaszas.  . Inače reč je o izdanju, koje na neki način zaokružuje 25 godina karijere, a jednim delom predstavlja iskorak ka novom, kao i jedan drugačiji osvrt na protekli period.
Tako  se na CD-u našlo 6 potpuno novih songova, i 7 starih koje su dobile  izmenjeniju aranžmansku formu.Faust su na terenu starije škole hard rocka i “ublaženog” heavy metala, etabliranog tokom perioda 80-tih godina. Čini mi se da upoređujući ovaj aktuelni materijal sa starijim radovima, stiče se utisak da su izraženije melodični, odnosno da su pesme harmonski  direktnije, i tu je važnu ulogu odigrao frontman Tibor Cindrć, koji je potvrdio kako godine ni najmanje ne utiču na vokalnu sigurnost i ubedljivost. Sasvim sigurno je i sound klavijatura doprineo  pomenutoj izmenjenijoj aranžmanskoj dimenziji.

FAUST..Band PictureDakle melodičnost ovde prisutnih pesama je onaj dodatni elemenat u samoj postavci, koji sa druge strane nije umanjio sviračko-pozadinsku žestinu benda, koja je i dalje onako direktna, kao što je slučaj bio na njihova prva dva albuma.
Faust izvode onu varijantu 80’s hard rocka/metala, koja ima ne mali broj sledbenika i u ovoj sredini, te ne vidim ni najmanji razlog da njihova poruka ne stigne do one publike kojoj je u najvećoj meri namenjena. Promocija je ono što je tokom proteklih godina nedostajalo subotičkom bendu, nadajmo se da će se stvari na tom planu, kada govorimo o njihovoj karijeri u Srbiji, promeniti na bolje.

facebook.com/Faust-Subotica-159418727453272