BANE JELIĆ – “East-West”

    
Share Button

bane-jelic-east-west-cdcover(Take It Or Leave It Records) 2015.
CD
Instrumental metal /rock – SERBIA

Kada je reč o virtuozima na gitari koji uz to žanrovski naginju ka metal i rock varijantama, lik i delo Baneta Jelića na domaćem terenu nekako podrazumevajuće stoji na ili pri samom vrhu.
Bane je krenuo sa karijerom sviranja po raznim bendovima praktično u svojim dečačkim danima, a sa solo pričom nešto kasnije.  Solo album iz 2002-e godine – “Universe” objavljen za “PGP RTS” otkrio je njegove izuzetne instrumentalne mogućnosti, koje su potvrđivale kako eventualno i internacionalna karijera može postati izglednom ukoliko se određene kockice sklope, ali do iste ipak nije došlo, a takođe i kontinuitet njegove autorsko/solističke priče nije imao povezujuće niti. Bilo je više razloga zašto je to tako, i stvari su se odvijale na način koji uglavnom nije očekivano bivao usklađen željama i htenjima beogradskog muzičara.

bane-jelic-personal-pictureKrajem 2015-e, Bane objavljuje “East-West” album, koji je realizovan za “Take It Or Leave It”, a koji sadrži materijal snimljen puno godina ranije. Reč je o uglavnom instrumentalnom ostvarenju sa ponekim vokalnim izletima, i sa jednom  postavkom koja je na liniji onoga što njegov izraz čini prepoznatljivim.
Ipak, čini se da je takođe važan naglasak dat ka aranžmanima prisutnih numera, čestim promenama samog tempa i motorike, kao i naglaska ka jednom specifičnom autorskom “ocrtavanju” zadatih (instrumentalnih) tema. Album je slušljiv, produkcija dovoljno nenametljiva kako bi bila pristupačnija i onom uhu koje ne naginje baš tvrdim zvucima, a muziciranje ekipe saradnika od Milana Đurđevića, Vladimira Ružičića Kebca do Steve Nimčevića i Čede Macure, potvrđuje visoke  krajnje realizatorske standarde.

Karijera Baneta Jelića u promotivno/marketinškom smislu nije u skladu sa njegovim željama i potrebama i na tom planu zadaci tek čekaju da budu ispunjeni. Bez obzira kakve ili kolike afinitete imali ili nemali prema onome što u muzičkom smislu pokazuje ovaj gitarista, ne možete se oteti utisku da ono što radi, priređuje na iskren i maksimalno profesionalan način.

banejelic.com