RADIO MONDO – “Zgodbe za dva”

    
Share Button

radio-mondo-zgodbe-za-dva-cdcover(Celinka) 2016.
CD
Pop/chanson / SLOVENIA

Radio Mondo su relativno noviji bend koji deluje na slovenačkim muzičkim prostorima. Dolaze iz Ljubljane, a predvodi ih ključna autorska figura, pevač Matej Mijatović. Objavili su album za izdavačku kuću “Celinka” na kojem se našlo 12 songova.

Muzički su Radio Mondo prilično raspevani, ali i rasvirani, jer veliki akcenat daju na aranžmanska rešenja pesmama koje su na njihovom repertoaru. U postavi imaju violinu/violu za koje je zadužena Jelena Ždrale, a sam sound predstavlja jedan miks  više akustik i  manje elektrik pristupa.
U osnovi bend je na terenu popa kroz kojeg se provlače izraženiji chanson elementi, kao i kabaretski način tretiranja izvođenja repertoara, što ih stavlja u grupu uhu zanimljivih izvođača.

radio-mondo-band-pictureVokal ima izrazito narativno naglašen način interpretacije, i on na određen način “diktira priču”, kojoj se priključuje ostali instrumentarij, kroz koje se provlače pomenuta različita aranžmanska rešenja. U zvuku grupe ima primesa i folkie elemenata, ali su oni mnogi više psihološki postavljeni. Važnu ulogu u samoj realizaciji materijala imao je Nebojša Mijatović, kao autor 2 songa i tekstopisac na  četiri.

Radio Mondo su se predstavili na jedan tipično njihov način, a sam materijal se sastoji od onih nazovimo to pamtljivijih songova, kao i onih manje istaknutih i stilski “razrađenih”. Takođe njihove pesme imaju nešto od sentimentalnog “retro” načina tretiranja krajnje autorske poruke, što u ovom slučaju može, ali i ne mora biti određena prednost.

facebook.com/RadioMondo.glasbenaskupina

celinka.si