KUGA – “Nalezljivo”

    
Share Button

(ZARŠ) 2013.
CD – New wave / punk / alter rock – SLOVENIA

KUGA..Nalezljivo..CDCoverDeo malog kolača istorije slovenačkog punka i new wave-a iz 80-tih godina prošlog veka pripada i ljubljanskom sastavu – Kuga. Egzistirali su tokom prve polovine pomenutih 80-tih, da bi vrlo brzo okončali svoje delovanje. Nakon godina hibernacije, u sasvim drugačijim okolnostima, ponovo pokreću karijeru, a krajem 2013-e godine, izdavačka kuća “Založba Radio Študent”, objavljuje im album.

Na samom CD-u nalazi se 12 songova, koji su u konceptualnom smislu podeljeni na dva dela – prvi tkzv. “socijalistički” koji obuhvata  remake songova nastalih u periodu 1981-83, i drugi ” kapitalistički”, koji uključuje aktuelni trenutak. U samoj Sloveniji Kugin comeback skrenuo je značajnu pažnju tamošnje javnosti, a webzine – “Slovenski Punk Rock Portal” (SPRP), proglašava ih bendom meseca, za novembar 2013-e.

U muzičkom smislu Kuga kombinuju varijante post novotalasnog popa sa alter rockom, gde ima mesta za razne druge stilske detalje, od punka preko reggae-a, do melodičnih rock elemenata. I u takvom maniru realizovan je kompletan ovde prisutan materijal. Cover CD-a je takođe intersantno dizajnerski urađen, a i drugi tehnički detalji uglavnom zadovoljavaju. Koliko sam uspeo da primetim, Kuga su u samoj Sloveniji koncertno aktivni i koliko je to moguće prisutni u tamošnjoj kulturno / muzičkoj javnosti.

C/o:
www.kugabanda.net