RUDI BUČAR & ISTRABEND – “S/t”

    
Share Button

(Celinka) 2012.
CD – Folk/acoustic/pop/world music – SLOVENIA

RUDI BUČAR I ISTRABEND..CoverKarijera kantautora Rudi Bučara u samoj Sloveniji, ali i šire gledano na prostorima Istre i Kvarnera nije nepoznata, i ona iz godine u godinu, ide uzlaznom putanjom.

Svoju karijeru ovaj songwriter započeo je krajem 90-tih godina. Imao je grupu koja se zvala Spirits i sa kojom je objavio jedan album. Kasnije započinje solo karijeru, a od 2011-e godine i saradnju sa ekipom nazvanom Istrabend. Paralelno se ogleda kroz više izražajnih formi, varijanti i koncepta, a 2013-e godine napisao je muziku za pozorišnu predstavu “Sluga dveg gospodarjev”, realizovanu u koprodukciji sa Kokanom Mladenovićem. Učestvuje i na slovenačkim festivalima, a njegov autohton izraz predstavlja kombinaciju istrijanskog folka, popa i world music elemenata, a koliko je intersantan i ubedljiv uživo, imao sam priliku da se uverim i tokom mog septembarskog gostovanja u deželi, gde sam imao prilike da posmatram njegov nastup sa Istrabendom.

“Rudi Bučar & Istrabend”, istoimeni album je njegovo treće po redu izdanje u može se reći solo fazi,  koje upravo adekvatno promoviše izvođačka i autorska razmišljanja ovog umetnika rodom iz Izole, i njegovih saradnika. Sami songovi obojeni su istrijanskim specifičnim melosom, koji su kombinovani raznovrsnim aranžmanskim rešenjima, neobičnim promenama ritma, protkani stilskim akrobacijama, ali i sviračkom veštinom, koja potvrđuje ozbiljnost aktera  uključenih u priču oko Istrabenda. Muzika je vrlo nadahnuta, istovremeno obojena specifičnim emocijama, a ne retko ” tera” na pokret, igru, i učesvovanje publke u njenoj realizaciji. Rudi Bučar je umetnik čija autorska i izvođačka višestranost slušaoca ne može ostaviti ravnodušnim, i ako vam se ukaže prilika da bilo solo, bilo sa Istrabendom nastupa u vašoj blizini, nemojte propustiti da ga ne “osetite” uživo…

C/o:
www.celinka.si/zalozba
www.facebook.com/rudibucar.official