SRĐAN MARJANOVIĆ – “50 sentimentalnih godina”

    
Share Button

(PGP RTS/Fidbox) 2024.
CD/LP/digital
Rock/pop – SERBIA

2024-a godina je godina velikog umetničkog jubileja Srđana Marjanovića. 50 godina delovanja na ovdašnjoj i nekada EX-Yu sceni, obeleženi su realizacijom dokumentarnog filma, kao i “live albumom”, kojeg je na CD-u objavio “PGP RTS”, a na vinylu “Fidbox”. Najveći uspesi po izboru samog autora, 14 kompozicija, koje su odsvirane “uživo” na koncertu u poznatom beogradskom klubu/pozorištu “Dadov”, održanog 24.11.2023. našle su se na pomenutim nosačima zvuka kao i streaming portalima.

 

Marjanović je jedan od stare garde kantautora, čiji prepoznatljiv stil je tokom dekada obeležio njegovu karijeru.Laganije numere, sentimentalno-emotivni pastiche, i songovi od kojih su brojni ostali zapamćeni kao pesme  koje su generacije prihvatale i volele predstavljale su njegovu prepoznatljivu ličnu kartu. Bogata Marjanovićeva karijera poslednjih godina ga promoviše i kao uspešnog književnika, već je objavio 4 knjige, a tokom godina unazad bavio se raznim poslovima orijentisanih ka muzičkoj industriji, kao što su urednik izdanja u beogradskom predstavništvu “ZKP RTV Ljubljane”,  a bio je osnivač diskografske produkcije “Ćao sound”, gde je tokom relativno kratkog vremenskog perioda objavio veliki broj izdanja, mahom 7”inchnih singlova i EP-a. Sarađivao je sa Tomažom Domiceljom, sa kojim je tokom godina ostao u izuzetnim odnosima, bio je pobednik “Omladinskog festivala” u Subotici, i jedan je od retkih iz generacije 70-tih, čija karijera poseduje kontinuitet i konstantnost.

 

 

“50 sentimentalnih godina” sadrži 14 kompozicija odsviranih na koncertu u “Dadovu”, probranih, jer koncert je trajao nešto duže, a na snimcima sa izdanja učestvovali su takođe njegov stari saradnik kavijaturista Bane Zarin, vokalna solistkinja Mirjana Konjikovac, kao i glumac Bane Vidaković. Na koncertu su još gostovali Vojislav-Koki Đukić, poznato lice sastava S Vremena Na Vreme, kao i pevač Saša Vasić.
“Live” album predstavlja još jedno podsećanje na Marjanovićev opus, kao i na način interpretacije koji ga je karakterisao tokom svih ovih godina. Voleli ga ili ne, Marjanovićev autorski pečat na ovim prostorima je značajan i neizostavan. Iako on lično govori kako je vremena za njega i njegovu generaciju ostalo “još malo”, ne treba sumnjati da će stići da snimi još poneki album i objavi roman.

 

fidbox.rs

rts.rs/lat/rts/pgp/izdanja.html