BELGRADE FUNK COMBO – “Belgrade Funk Combo”

    
Share Button

(Dan Multimedia) 2019.
CD/digital
Funk/fusion – SERBIA

Pre par meseci na ovdašnjem tržištu pojavilo se istoimeno CD izdanje, takođe dostupno u digitalnoj formi – Belgrade Funk Combo akta. Inače sastav kojeg čine provereni gradski profesionalci, dugo godina prisutni kroz razne ortkestre, grupe  i projekte, osnovani su 2016-e godine, da bi od 2018-e krenuli aktivnije  sa klupskim koncertnim nastupima, paralelno radeći na snimanju i realizaciji albuma.

Postavu čine : Ljuba Paunić – sax, Vladimir Žutić – gitara, Feđa Franklin – udaraljke, Marko Milivojević Nafta – bubanj, Branko Kosar – klavijature, Nikola Marković – bas. Sastav je inače osnovao gitarista Vladimir Žutić, a na samoj realizaciji albuma gostovao je i renomirani basista Nenad Stefanović-Japanac.

Za kratko vreme BFC su postali primerena klupska atrakcija, takođe i tražena, a na samom albumu predstavili su se kroz 9 numera.

BFC izvode urbanu varijantu funka, koja se najvećim delom oslanja na njujorške 70-te godine, ili da dodam neku drugu varijantu 70’s crnog funka, kojeg oni izvode na ritmično ubedljiv, izvođački naglašen način, aranžmanski moderno, sasvim dovoljno prihvatljivo da u isti mah možete da uživate u muziciraju aktera, kao i da plešete, ako vam je naravno volja i želja. Dominantan zvuk saxofona Ljube Paunića uglavom zadaje temu, na koju se nadovezuje ostatak ekipe, ali pored pomenutih uticaja, naglašavam još jednom, ova ekipa, sve to na svoj način  kreira sa originalnom vizurom i efektnim rešenjima.

Sam album kroz pomenutih 9 instrumentalnih tema ostavlja dovoljno prostora za kreativnost svakog pojedinca, izuzetno je slušljiv, dinamičan – i veliko je zadovoljstvo što napokon imamo jedan ovakav sastav koji neguje pomenutu žanrovsku varijantu, a  što je najvažnije to radi na ubedljiv način.

facebook.com/belgradefunkcombo