NaissBlue – “The Art Of Mr.Simjanovic”

    
Share Button

NAISSBLUE..The Art Of Mr.Simjanovic..CDCover(MenArt) 2017.
CD/digital
Jazz – SERBIA

Niški jazz kvartet NaissBlue aktivan je od kraja 2012-e godine. Sastav predvode trubač Marijan Cvetanović i klavirista Bojan Bojković. Bend je tokom ovih nekoliko godina delovanja imao respektabilan broj aktivnosti, kao i 3 realizovana izdanja.

“The Art Of Mr.Simjanovic” kako sam naslov nagoveštava, upućuje na kreativnu ostavštinu našeg renomiranog kompozitora, nekada predvodnika 60’s sastava Elipse i najpoznatijeg nacionalnog stvaraoca kada govorimo o muzici za film, pozorište, TV…

NaissBlue su na svoj način  uglazbili materijal i songove iz brojnih, takođe nagrađivanih ostvarenja Zorana Simjanovića, kao što su teme iz filmova : “Variola Vera”, “Maratonci trče počasni krug”, “Boško Buha”, “Specijalo vaspitanje”… Moram priznati da je vrlo intersantno, a takođe i inspirativno iskustvo preslušavati Simjanovićev legacy u verzijama niške ekipe, koja je  poznatim temama, dala potpuno novi oblik, odnosno verzije.
NAISSBLUE..Band PictureMuzički koncept NaissBlue-a se zasniva na jednom specifičnom sviračkom dualitetu pomenutih Cvetanovića i Marjanovića. Bend stilski balansira od fusion elemenata, preko post bop te ublaženih avangarde sekvenci, gde vrlo koloritni i zanimljivi aranžmani, takođe potvrđuju idejno i izvođačko umeće samih aktera. Nijednog momenta  nećete čuti ponovljene fraze ili manje inventivne sviračke delove, jer su jednostavno NaissBlue ovde prisutan i postavljeni koncept izveli i nadgradili na kreativno

ubedljiv, kao i slušalačkom uhu zanimljiv, a moram dodati i maksimalno prijemčiv način. A to  je uglavnom odlika vrlo iskusnih muzičara. Kvartet iz Niša svojim aktuelnim ostvarenjem potvrđuje vlastite, ne male potencijale i mogućnosti, a za svaku pohvalu je i ideja, kao i krajnja realizacija jednog ovakvog albuma.

menart.rs

facebook.com/NaissBlue