DRAGO JAKOVČEVIĆ – “Saxofaction”

   1
Share Button

(Croatia Records) 2022.
CD/digital
Jazz – CROATIA

Saksofonista Drago Jakovčević etablirano je ime na hrvatskoj jazz sceni praktično pola veka, a njegov aktuelni, inače drugi po redu  solo album, upravo objavljen, ujedno i obeležava 50 godina karijere, koja možda nije imala skladni kontinuitet, ali je saradnja sa brojnim muzičkim kolegama, kao i prisustvo na brojnim snimcima i realizacijama songova/albuma, karakterisala i obeležila put ovog artista.

 

 

 

Još krajem 70-tih godina u drugom periodu karijere grupe Toranj, muzicirao je sa ovim sastavom, kojeg je predvodio Željko Kovačević. Imao je svoj jazz kvartet, nazvan Jazz Friends. Svirao je i u sastavu Jazzbina, čija dva albuma se smatraju između ostalog i vrednim Ex-Yu vinilnim izdanjima, čija cena na kolekcionarskom tržištu dostiže primerenu vrednost. Prvi solo album je snimio 2013-e godine, naziva “Najbolji DJ (Drago Jakovčević) u Hrvatskoj”/”The Best DJ in Croatia”.
“Saxofaction”, kroz 8 numera/tema predstavlja miks poznatih internacionalnih pesama, kao i songova sa ovih prostora, koji su kroz sviračko izvođenje gospodina Jakovčevića i muziciranje veće grupe cenjenih muzičara, dobili jedan koliko je to moguće autentičan izgled ili onakvu vizuru kakvom su je glavni akter i saradnici doživeli i priredili na uvid javnosti.
“Saxofaction” predstvalja kombinaciju sa jedne strane elemenata tkzv. soft jazza, a sa druge strane elegantno postavljenih umerenijih soul i funk priključaka. Recimo, da bi to najbliže koncepcijsko/stilski  se uklapalo  u nekakav scenarističko/režijski iskorak,  kakvog su radili legendarni Crusadersi na svojim albumima,realizovanim krajem 70-tih ili početkom 80-tih godina prošlog veka. Zlatan Došlić je na sebe preuzeo ulogu producenta i glavnog aranžera, a praktično sve numere imaju onaj “amerikanizovani” radijski šmek, gde uglavnom dobro znane numere u jednoj ovakvoj realizaciji, prosto ne mogu zvučati nezanimljivo. Drago Jakovčević je muzičar koji pokazuje da njegovo sviranje tenor saksofona ima i neku posebnu “energiju”, koja predstavlja na neki način i deo autohtonog viđenja tretiranja samog instrumenta, ali ova njegova izvođačka osobina i umeće, takođe daju određen “naboj”  samim kompozicijama. To se naročito da osetiti preslušavanjem numera kao što su : “Isn’t She Lovely”, “Kad mi dođeš ti”, “Ako te pitaju”….
“Saxofaction” je jedan od onih albuma koje će vas opustiti i relaksirati. Koju dekadu ranije, ovo bi bila muzika itekako dobrodošla kao nekakvo laid back izdanje, itekako prihvatljivo za emitovanje na brojnim radio programima/emisijama. Danas je naravno drugo vreme, gde dominiraju drugačiji parametri, ali to ne umanjuje činjenicu, pa donekle i “potrebu” ako ste muzički poznavalac i ako ste zaintersovani za ovakvu izvođačku formu, da na ovaj album obavezno obratite pažnju.

 

saxofaction.com/en/pocetna-english

 

crorec.net