OPĆA OPASNOST – “Karta do prošlosti”

    
Share Button

(Croatia Records) 2019.
CD/LP/digital
Hard rock – CROATIA

Župljanski bend Opća Opasnost aktivan je od 1992-e godine, a tokom godina egzistiranja izborili su se za status jednog od komercijalnijih i uspešnijih nacionalnih sastava, naročito kada govorimo o hard rocku kao žanrovskoj formi.

Takođe su veoma popularni i u Srbiji, lično ne znam koliko su oni sami upoznati sa takvim činjeničnim stanjem, ali mislim da bi komotno ukoliko bi radili jedan ozbiljniji koncert ovde, imali recimo vrlo verovatno punu “Halu Sportova” na Novom Beogradu.

No, Opća Opasnost u samoj Hrvatskoj ima svoju priču i dovoljno etabliranu  karijeru, a krajem maja meseca ove 2019-e, objavili su aktuelno albumsko izdanje naziva – “Karta do prošlosti”. Sam cover albuma, pratila je reklamna nalepnica – sticker naziva “rock album godine”, možda previše slobodne interpretacije, jer rock album godine svakako nije, ni u samoj Hrvatskoj, ali reklama je reklama, pa ma kako delotvorna ili anti korisna bila.

Na albumu se našlo 13 kompozicija uz poznati cover Atomskog Skloništa – “Pakleni vozači”, a autor muzike i teksta je po tradiciji Mario Vestić – Župljanac, dodatni i neizostavni član Opće Opasnosti.
“Karta do prošlosti” sadrži očekivanu varijantu ovdašnjeg hard rock/rock pristupa , a kada kažem ovdašnjeg, prevashodno mislim na stilsku varijantu koja ima elemente EX – Yu specifičnosti. Bend se po tradiciji muzički, kao i tekstualno vezuje za ovdašnje 80-te i 70-te godine, a po svemu navedenom ni ovaj album nije izuzetak.

“Karta do prošlosti” po svemu čutom, postavljenom i priređenom, jeste očekivano izdanje  Opće Opasnosti, ali sigurno nije najubedljiviji album koji su tokom karijere snimili i realizovali. Možda su malo manje “rockični”, više su melodični, a prikazani manirizam u određenim segmentima moguće je i pokazuje blagi nedostatak upliva svežijih ideja.

Sve u svemu, Opća Opasnost nastavljaju na svoj način, a “Karta do prošlosti”  će u svakom slučaju ” bez naglih promena” zadržati njihov pređašnji status na nacionalnoj sceni.

 

shop.crorec.hr

opca-opasnost.com