DESSERT – “Dessert”/”Lutka od gume”

    
Share Button

Format: 7” Single
Izdavač: Diskos
Kataloški broj: NDK 2128
Godina izdanja: 1980.
Žanr: rock/hard rock

Gitarista Boban Birtašević bio je muzičar za kojeg se u beogradskim više, a generalno u srpskim i EX-yugoslovenskim krugovima manje znalo. Odnosno, njegova reputacija kao instrumentaliste nije bila onakva, kakvom je tokom karijere težio  i kakvu je želeo,  a u određenim trenucima/periodima možda i mogao da ostvari/realizuje.

Boban Birtašević je bio gitarista, koji je tokom karijere svirao sa puno muzičara i sastava, takođe mu nije bio stran ni studijski rad. Rođen je 1951-e godine, a svoj životni put okončao je 2007-e.
U beogradskim krugovima bio je poznat i kao kolekcionar gitara, te se govorilo da je u svojoj kući imao izuzetno veliki broj sakupljenih 6-to žičanih instrumenata, od kojih su pojedini modeli ( Stratocaster, Les paul firmi ) imali i zavidnu cenu na tržištu.

Boban je svirao u grupi Puma, pratećem bendu Srđana Marjanovića, nekoliko godina u kontinuitetu sa Zoranom Miščevićem u Siluetama, radio je solo, kao i pod pseudonimom Bobby Blue. Kao Bobby Blue snimio je jedno kasetno izdanje instrumentalne muzike. Sa Marijom Mihajlović objavio je 7”Inchni EP, a grupa se zvala Orlovi Rano Lete, i tada je na neki svoj način pokušavao da se stilski veže ka bluesu. Svirao je u nekoliko navrata sa Vladom Jankovićem Džetom, tokom 70-tih i 80-tih godina predvodio brojne kratkotrajne sastave, od kojih se jedan zvao – Dessert, i sa kojim je snimio  singl izdanje. A reč je o pesmama : “Dessert” i “Lutka od gume”.

U pojedinim beogradskm keugovima Dessert su bili najavljivani i predstavljani kao rock bend  koji će imati šta da “kaže” i ponudi, ali ni ova priča, kao ni brojne slične koje je predvodio Boban Birtašević, nisu trajale duži vremenski period.

“Dessert” i “Lutka od gume” su urađene u maniru čvršćeg rocka, na granici sa ondašnjim postulatima hard rocka. Pesma “Dessert” je čak imala i par provokativnih stihova u kojima su se pominjali Bijelo Dugme, Riblja Čorna i Leb i Sol, ali niti su ti i takvi stihovi dočekani sa odobravanjem malobrojne slušalačke publike, niti su same pesme uspele da ostave nekog većeg traga.

Dessert su par puta uspeli da se predstave uglavnom beogradskoj publici, sećam se i jednog njihovog nastupa u “Domu Omladine” upravo te neke 1980-e godine, ali reakcija na samu  muziku grupe je uglavnom izostajala. A to je takođe važilo i za ovo singl izdanje, koje je objavio aleksandrovački “Diskos”, i koji je i u ono vreme zbog dodatno slabe distribucije teško bio dostupan potencijalno zaintersovanom slušaocu/konzumentu.

Boban Birtašević je bio jedan od onih beogradskih freakova koji je puno radio, ali nažalost malo toga, bar u onoj relevantnijoj meri ostvario.